Amfibische Transport Schepen

Amfibische Transport Schepen

De door Damen gebouwde amfibische transportschepen van de Koninklijke Marine leveren een belangrijke bijdrage aan de expeditionaire capaciteit van de krijgsmacht. Deze schepen en bijbehorende eenheden kunnen gevechtskracht vanaf zee inzetten en op het land handhaven. Bij operaties op en vanuit zee vervult een Landing Platform Dock (LPD) een cruciale rol met zijn combinatie van commando- en transportcapaciteiten. Nationale en internationale stafleden kunnen leiding geven aan geïntegreerde operaties van vloot- en mariniersteams vanaf een LPD.

Zr.Ms. Johan de Witt

Het amfibische transportschip van de Koninklijke Marine, Zr.Ms. Johan de Witt, fungeert als een amfibisch commandoschip. Het kan amfibische landingsoperaties coördineren tot op brigadeniveau. Voor deze taak heeft het extra faciliteiten om een amfibische staf van maximaal 402 personen te vervoeren. Daarnaast kan het opereren met Chinook-helikopters. Dit schip heeft een grote interne ruimte voor grote landingsvaartuigen (LCU) of zes kleine landingsvaartuigen voor personeel (LCVP) en kan tegelijkertijd twee middelzware tot zware helikopters inzetten. Dit ontwerp heeft zich zeer effectief bewezen in missies. Het kan tot een mariniersbataljon (600 personen) vervoeren en heeft aan boord een medische faciliteit van Role 2.


Zr.Ms. Rotterdam

De belangrijkste taken van Zr.M. Rotterdam omvatten transport en de mogelijkheid om zelfstandig een grote groep mariniers met hun bijbehorende uitrusting en voorraden tot tien dagen lang aan land te brengen. Aan boord is er ruimte voor 595 mariniers, plus voertuigen, uitrusting en munitie. De Rotterdam kan mariniers volledig ondersteunen gedurende 30 dagen. Bovendien kan het schip ook worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals een platform voor helikoptermissies tegen onderzeeboten en als transportschip voor uitrusting voor land- en luchtmachteenheden. Het biedt ook effectieve ondersteuning voor mijnenjagers, operaties tegen terroristen, evacuatieoperaties en bij milieurampen.


Dit schip heeft een grote interne ruimte voor grote landingsvaartuigen (LCU) of zes kleine landingsvaartuigen voor personeel (LCVP) en kan tegelijkertijd twee middelzware tot zware helikopters inzetten. Dit ontwerp heeft zich zeer effectief bewezen in missies. Het kan tot een mariniersbataljon (600 personen) vervoeren en heeft aan boord een medische faciliteit van Role 2.

Neem contact met ons op

Met uw mail aan Damen Naval komt u in contact met onze experts in het veld. Zij doen er alles aan om binnen twee werkdagen op uw e-mail te reageren.