Fregatten

Fregatten

Wereldwijd zijn nog steeds tweeëntwintig fregatten gebouwd door Damen Naval voor de Koninklijke Marine in dienst bij verschillende marines. Onder deze schepen vallen de multifunctionele fregatten van de Van Speijk-klasse (Indonesië), de standaardfregatten van de Kortenaer-klasse (Griekenland), de veelzijdige fregatten van de Karel Doorman-klasse (Nederland, België, Chili en Portugal) en de Luchtverdedigings- en Commandofregatten (LCF) van de De Zeven Provinciën-klasse (Nederland).

Nederland vaart momenteel dus nog met twee typen Damen fregatten. Het M-fregat en het Luchtverdedigings- en commando fregat.

Luchtverdedigings- en commando fregat

De Koninklijke Marine heeft 4 luchtverdedigings- en commandofregatten (LCF) van de De Zeven Provinciënklasse, waaronder Zr.Ms. De Zeven Provinciën, Zr.Ms. Tromp, Zr.Ms. De Ruyter en Zr.Ms. Evertsen. Met een waterverplaatsing van 6.050 ton, lengte van 144 meter, breedte van 17 meter en een diepgang van 7 meter, zijn deze schepen ontworpen om vlootverbanden te beschermen tegen vijandelijke dreigingen vanuit zee en de lucht. Ze kunnen ook de operationele staf van de Koninklijke Marine, de Netherlands Maritime Force (NLMARFOR), aansturen bij grootschalige maritieme operaties.


Minder zichtbaar

De essentiële component voor het gebruik van de wapensystemen op dit schip is de gemoderniseerde Smart-L Extended Long Range-radar, die honderden kilometers ver kan kijken en tegelijkertijd meerdere doelwitten kan volgen. Deze radar maakt het ook mogelijk om intercontinentale ballistische raketten te detecteren en te volgen, waarbij de Nederlandse LC-fregatten de radarinformatie kunnen doorgeven voor vroegtijdige detectie aan partners die beschikken over de juiste raketten. Daarnaast maken stealth-technieken de schepen minder zichtbaar voor radar.

Met een bemanning van 174 personen (202 inclusief staf), verregaande automatisering en een snelheid van 30 knopen, zijn de LCF's veelzijdige en geavanceerde schepen die in verschillende NAVO-vlootverbanden zijn ingezet, waaronder SNMG1 en SNMG2.

Multipurposefregat (M-fregat)

De Koninklijke Marine beschikt over 2 multipurposefregatten (M-fregatten) die zijn ontworpen voor oppervlakteoorlogsvoering op zee en onderzeebootbestrijding. Daarnaast hebben deze schepen de capaciteit om zichzelf te verdedigen tegen luchtdreiging.

Dit eigen ontwerp van de Koninklijke Marine, in samenwerking met Damen en ontwerpbureau Nevesbu, past stealth-technieken toe en heeft aandacht besteed aan privacy en comfort voor de bemanning. De M-fregatten kunnen naar verwachting operationeel blijven tot eind jaren '20, waarna ze worden vervangen door ASW-fregatten.


Neem contact met ons op

Met uw mail aan Damen Naval komt u in contact met onze experts in het veld. Zij doen er alles aan om binnen twee werkdagen op uw e-mail te reageren.