6 jul 2020

Alewijnse ondersteunt standaardisatie van de vloot van de Koninklijke Marine

Damen Schelde Naval Shipbuilding heeft met Alewijnse Marine een contract getekend voor de installatie van de elektrische systemen aan boord van het Combat Support Ship (CSS)

Richard Keulen
3 MIN

Damen Schelde Naval Shipbuilding heeft met Alewijnse Marine een contract getekend voor de installatie van de elektrische systemen aan boord van het Combat Support Ship (CSS) Zr.Ms. Den Helder van de Koninklijke Marine. Het is het grootste contract uit de geschiedenis van Alewijnse en omvat de levering en installatie van een uitgebreid pakket aan elektrische systemen, inclusief ongeveer 585 kilometer bekabeling en alle verlichting aan boord.

Alewijnse begint direct met de engineeringswerkzaamheden en zal de eerste systemen in april 2021 opleveren. Damen en Alewijnse partneren al jarenlang bij allerlei scheepsbouwprojecten, waaronder ook een groot aantal complexe schepen, zoals voor defensie en veiligheid.

Gezamenlijke projecten voor buitenlandse marines zijn onder andere het Multi-Role Aviation Training Vessel (MATV) Sycamore van de Australische Marine, de Perusak Kawal Rudal (PKR) fregatten van de Indonesische Marine en het Mexicaanse Long Range Ocean Patrol (POLA) schip ARM Juárez.

Alewijnse werkte al eerder met Damen bij de elektrische installatie aan boord van een groot aantal schepen van de Koninklijke Marine, zoals de Holland-Klasse Ocean Going Patrol Vessels (OPV), en het Joint Support Ship (JSS) Zr. Ms. Karel Doorman, dat een vergelijkbare hoofdtaak heeft als de CSS HNLMS Den Helder, namelijk bevoorrading op zee. Alewijnse heeft recentelijk ook de elektrische refit van de Zr. Ms. Pelikaan uitgevoerd. Alewijnse brengt niet alleen uitgebreide ervaring, kennis en gezamenlijk ondernemerschap mee, maar het bedrijf biedt ook elektrische standaardisatie op schepen van  de vloot van de Koninklijke Marine.

Alewijnse, opgericht in 1889, is een veelzijdige (elektro)technische dienstverlener waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Nijmegen. Het bedrijf ontwerpt en onderhoudt installaties voor de industriële en maritieme industrie. Het bedrijf bestaat uit twee onderdelen: Alewijnse Industrie en Alewijnse Marine. Alewijnse Industrie is gespecialiseerd in drinkwaterproductie, food en specifieke projecten in de maakindustrie. Alewijnse Marine werkt wereldwijd aan de nieuwbouw en refit van een groot aantal vaartuigen, waaronder jachten, commerciële schepen en schepen voor marine en overheid.

Naast het hoofdkantoor in Nijmegen, beschikt Alewijnse over vestigingen in Krimpen aan den IJssel en Drachten en buitenlandse locaties in Galati in Roemenië, Hai Phong in Vietnam en La Ciotat in Frankrijk. Het bedrijf telt wereldwijd ongeveer 1,000 medewerkers.

On the top image from left to right: CEO Alewijnse Gert Bravenboer, Managing Director DSNS Hein van Ameijden, CSS Project Director DSNS Arjan Risseeuw