25 jun 2020

Belangrijke volgende stap in het M-fregattenproject

Defensie heeft op woensdag 24 juni een belangrijke stap gezet bij de vervanging van de huidige M-fregatten

Richard Keulen
3 MIN

Defensie heeft op woensdag 24 juni een belangrijke stap gezet bij de vervanging van de huidige M-fregatten. Damen, Thales en een hele keten van bedrijven die bij de bouw worden betrokken, zijn verheugd met deze stap. Ze staan klaar om gelijk de schouders onder het vervolgtraject te zetten.

Directeur Damen Schelde Naval Shipbuilding Hein van Ameijden: “Dit soort launching customer projecten zijn essentieel voor de toekomst van de marinebouw in Nederland. We zijn verheugd dat we ook de opvolger van de M-fregatten mogen bouwen. Nog veel belangrijker, de mannen en vrouwen van de Koninklijke Marine krijgen hiermee weer beschikking over een innovatief schip, om mee te varen en vechten”.

De belangrijkste taak van de nog te bouwen fregatten wordt het bestrijden van onderzeeboten op afstand. Dat gebeurt met een nieuwe torpedo, in te zetten vanaf het schip of door de NH90-boordhelikopter. Dit staat in de brief die de Tweede Kamer kreeg van staatssecretaris Barbara Visser. De huidige vier M-fregatten van de Belgische en Nederlandse marine zijn aan het einde van hun levensduur.

Naast onderzeebootbestrijding moet het nieuwe fregat zichzelf en andere eenheden kunnen beschermen. Het moet wereldwijd inzetbaar zijn voor maritieme gevechts- en veiligheidsoperaties en assistentie. Dit vraagt om verdedigingsmiddelen tegen dreigingen uit de lucht en van vijandelijke schepen op en onder water.

Het fregat heeft plek voor een 110-koppige bemanning. Voor missie specifiek personeel en hun uitrusting zijn 40 extra bedden en verschillende ruimten beschikbaar.

De verwachting is dat het eerste schip in 2027 wordt opgeleverd. Daarna worden de operationele effectiviteit en veiligheid van het schip getest. De Nederlandse marine krijgt het eerste fregat naar verwachting in 2028 en het tweede een jaar later. De Belgische fregatten worden uiterlijk 2030 geleverd.