26 jun 2020

Coördinerende rol Damen in Europees defensieproject voor industriële ontwikkeling

Damen Shipyards Group, als coördinator van het Sea Defence-project [1], is verheugd dat de Europese Commissie haar voorstel heeft geselecteerd binnen het European Defence Industrial Development Program (EDIDP 2019)

Richard Keulen
3 MIN

Damen Shipyards Group, als coördinator van het Sea Defence-project [1], is verheugd dat de Europese Commissie haar voorstel heeft geselecteerd binnen het European Defence Industrial Development Program (EDIDP 2019). Het EDIDP, dat de weg vrijmaakt voor het Europees Defensiefonds, richt zich op de bevordering van een sterke en innovatieve defensie-industrie. Daarnaast richt het zich op het vergroten van autonomie en technologisch leiderschap van Europa op defensiegebied. Het voorstel van Sea Defence gaat nu de volgende fase in.

Uniek in het Sea Defence project is dat de leidende Europese scheepswerven, verenigd in de SEA Naval [2], hun krachten hebben gebundeld. Zij doen dit om toekomstige technologische uitdagingen en kansen op het gebied van onderzoek en capaciteiten voor de volgende generatie marineschepen te identificeren.

SEA Defence wordt ondersteund door deelnemende EU-lidstaten, onder leiding van het Nederlandse Ministerie van Defensie. Het zorgt ervoor dat de onderzoeksinitiatieven en daaruit afgeleide capaciteiten effectief leiden tot versterking van de Europese zeestrijdkrachten. Het consortium bestaat uit de volgende partners:

DAMEN SHIPYARDS GROUP Netherlands FINCANTIERI S.P.A. Italy NAVAL GROUP SA France NAVANTIA, S.A., S.M.E. Spain SAAB KOCKUMS AB Sweden SEA EUROPE Belgium THYSSENKRUPP MARINE SYSTEMS Germany ODENSE MARITIME TECHNOLOGY Denmark LÜRSSEN DEFENCE Germany TNO Netherlands MARIN Netherlands CTN Spain

Het SEA Defence project zal via een haalbaarheidsstudie een ​​routekaart ontwikkelen van technologieën die in de volgende generatie marine platforms moet worden opgenomen. De studie zal onder andere de volgende problemen aanpakken: lagere detecteerbaarheid, hogere overlevingskansen tegen moderne bedreigingen, vermindering van scheepsbewegingen, verbeterde opwekking en opslag van energie, werken in extreme klimaten en verhoogde autonomie en automatisering. Voor elk gebied brengt het project de technologieën in kaart. Het zal de impact van de integratie hiervan op capaciteiten, budget en interfaces beoordelen. Het zal ook aanbevelingen doen om ervoor te zorgen dat de Europese marinebouwsector innovaties kan realiseren, die klaar zijn voor de volgende generatie platforms.

De formele gunningsprocedure van het project komt nu in de laatste fase. Damen Shipyards is de Europese Commissie dankbaar voor de gegunde mogelijkheid tot intensivering van de samenwerking binnen de Europese marinebouw.

Voor verdere informatie: klik hier

[1] Staat voor: Survivability, Electrification, Automation, Detectability, Enabling Foresight of European Naval Capabilities in Extreme conditions

[1] Een werkgroep van de Europe-vereniging SEA Europe