25 nov 2020

Damen begint proefvaart Australische ijsbreker

Begint de Australische ijsbreker RSV Nuyina haar proefvaart in de Noordzee

Richard Keulen
2 MIN

Na haar aankomst in Nederland eind augustus, begint de Australische ijsbreker RSV Nuyina haar proefvaart in de Noordzee. Dit markeert het begin van een fase van een maand en een belangrijke mijlpaal voor alle betrokkenen bij het ijsbrekerproject; de Australian Antarctic Division, scheepsmanagers Serco en scheepsbouwer Damen.

Damen werkt sinds 2016 aan de ijsbreker. Na de proefvaart volgen nog weken van diepwater proefvaart. Testen van de snelheid, het geluid, de voortstuwingssystemen, de besturing, de geavanceerde elektrische systemen en de wetenschappelijke apparatuur van het schip zullen plaatsvinden terwijl het schip zich voorbereidt op de laatste zee-ijsproeven in het noordpoolgebied begin volgend jaar.

RSV Nuyina, een van de meest geavanceerde schepen in haar soort, zal een wetenschappelijk platform van wereldklasse bieden voor Antarctische onderzoekers, met geavanceerde apparatuur om de diepten van de Zuidelijke Oceaan, het zee-ijs en de bovenste atmosfeer te bestuderen.

Het schip zal naar verwachting medio 2021 in haar thuishaven Hobart aankomen om de Antarctische activiteiten te beginnen in het zomerseizoen van volgend jaar op het zuidelijk halfrond.