12 jul 2019

Damen dient bezwaar in bij Roemeense anti corruptie autoriteiten

Damen dient een bezwaar in bij de Roemeense anti corruptie autoriteiten en het tribunaal van Boekarest in verband met verschillende onrechtmatigheden bij de aanbesteding en gunning van het Roemeense korvettenprogramma

Richard Keulen
2 MIN

Damen dient een bezwaar in bij de Roemeense anti corruptie autoriteiten en het tribunaal van Boekarest in verband met verschillende onrechtmatigheden bij de aanbesteding en gunning van het Roemeense korvettenprogramma.

Deze onregelmatigheden vormden al eerder voor het Roemeense Ministerie van Defensie aanleiding om de besluitvorming rond de aanbesteding op te schorten. Afgelopen week werd echter onverwacht bekend gemaakt dat, ondanks de eerdere bedenkingen en de nog lopende onderzoeksprocedure, het korvettenprogramma aan het Franse staatsbedrijf Naval Group is gegund.

De procedure van aanbesteding kenmerkte zich door het lekken van gerubriceerde informatie, waaronder elementen uit de financiële aanbieding. Dit ging gepaard met een ongekend harde mediacampagne die zich ook in de persoon richtte tegen Nederlandse autoriteiten.

Damen heeft in Roemenië twee grote scheepswerven (Galati, Mangalia) met samen meer dan 4500 medewerkers (en daarnaast vele lokale toeleveranciers) die werken aan allerlei complexe projecten, waaronder ook marineschepen voor NAVO en niet NAVO-landen. Daarmee is Damen één van de grootste buitenlandse werkgevers en investeerders in EU land Roemenië.