5 jul 2019

Damen en Amels sponsoren de volgende expeditie van Stichting Duik de Noordzee Schoon

De stichting Duik de Noordzee schoon heeft als doel een schonere Noordzee en het behoud van biodiversiteit en cultureel erfgoed

Richard Keulen
2 MIN

De stichting Duik de Noordzee schoon heeft als doel een schonere Noordzee en het behoud van biodiversiteit en cultureel erfgoed.

Deze expeditie gaat niet alleen over het schoonmaken van de Noordzee maar heeft als nevendoel de zoektocht naar de duikboot de O13 die als sinds 1940 wordt vermist. Door verschillende potentiele wraklocaties te onderzoeken hoopt het duikteam een bijdrage te leveren aan de zoektocht naar de vermiste Hr.Ms. O13. Het vinden van de O13 zou grote troost kunnen bieden aan de familie en geliefden van de vergane bemanning.

De duikboot Hr.Ms. O13 werd in 1928 voor de Koninklijke Marine gebouwd bij de voormalige Koninklijke Maatschappij De Schelde, het huidige Damen Schelde Naval Shipbuilding.

Tijdens de Duitse invasie van 10 mei 1940 werd de O13 verschillende malen aangevallen door Duitse vliegtuigen. Op dezelfde dag was de O13 genoodzaakt uit te wijken naar het Verenigd Koninkrijk. De O13 verdween uiteindelijk diezelfde dag, zonder enige spoor na te laten.

De O13 is de laatste Nederlandse onderzeeboot die nog niet is gevonden en er wordt vanuit gegaan dat het wrak ergens op de bodem van de Noordzee ligt. Officieel is de O13 nog altijd op patrouille.