14 jan 2020

Damen en Blohm+Voss geselecteerd voor bouw Duitse MKS180-fregatten

Damen en Blohm+Voss geselecteerd voor bouw Duitse ‘Multi-Purpose Combat Ship MKS 180’- fregatten

Richard Keulen
2 MIN

De Duitse overheid heeft het voornemen bekend gemaakt om Damen als hoofdaannemer, samen met partners Blohm + Voss en Thales, te selecteren voor het leveren van ten minste vier ‘Multi-Purpose Combat Ship MKS 180’- fregatten aan de Duitse marine. De Nederlandse marinebouwer is uitermate trots op, en tevreden met, het resultaat van het evaluatieproces dat vandaag door de Duitse overheid is aangekondigd, maar wacht uiteraard de parlementaire goedkeuring in Duitsland af.

De schepen worden gebouwd op Blohm + Voss werf in Hamburg en op andere scheepswerflocaties van de Noord-Duitse Lürssen Group. Damen zet daarmee in om ongeveer 80% van de totale netto-investering als toegevoegde waarde in Duitsland te besteden. Hetzelfde geldt voor de elektronische applicatiesystemen die door Thales Nederland naar een eigen ontwerp worden geleverd. Hierbij wordt ongeveer 70% van de diensten geleverd door de Duitse dochteronderneming van Thales en door andere Duitse onderaannemers.

Met de Noord-Duitse scheepswerfgroep Lürssen als moederbedrijf van Blohm + Voss en de Damen Shipyards Group, is het partnerschap gebaseerd op twee stabiele familiebedrijven die al meer dan 140 jaar met succes actief zijn in de marine- en scheepsbouw.

Nederlands enige marinebouwer is blij met dit hoofdaannemerschap in het Duitse project en de verdeling van de werkzaamheden over de Duitse en Nederlandse industrie. Voor Nederland levert het nationale kennis en kunde op om ook in de komende Nederlandse marinebouwprojecten voor fregatten en onderzeeboten de Nederlandse overheid de optie te bieden om dit soort strategische programma’s in eigen land te laten uitdenken, engineeren, managen en uitrollen.

Met het project MKS 180 wordt bijgedragen aan het borgen van exportkracht en zelfscheppendheid van zowel de Nederlandse als Duitse marinebouw op de langere termijn. Het project opent ook perspectieven voor de gevraagde Europese (defensiematerieels)samenwerking.