29 jul 2020

Damen en Rohde & Schwarz dragen bij aan het versterken van de bevoorradingscapaciteit van de Koninklijke Marine

DSNS heeft een contract getekend met Rohde & Schwarz voor de levering en installatie van interne en externe communicatiesystemen voor het CSS Den Helder

Richard Keulen
3 MIN

Damen Schelde Naval Shipbuilding heeft een contract getekend met Rohde & Schwarz voor de levering en installatie van interne en externe communicatiesystemen voor het Combat Support Ship van de Koninklijke Marine, Den Helder.

Het nieuwe Combat Support Ship (CSS), Den Helder, van de Koninklijke Marine (KM) te bouwen door Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS), zal de bevoorradingscapaciteit op zee versterken. De oplevering van het schip staat gepland voor het tweede kwartaal van 2024.

DSNS heeft een contract getekend met Rohde & Schwarz Benelux B.V. voor de levering en installatie van een state-of-the-art geïntegreerd communicatiesysteem voor het CSS.

Met het contract krijgt de KM een systeem dat gebaseerd is op bewezen technologie en gestandaardiseerd is om gemeenschappelijkheid te bieden binnen de Nederlandse marinevloot. Al meer dan 20 jaar gebruikt de KM communicatiesystemen van Rohde & Schwarz op hun schepen met een hoge mate van betrouwbaarheid en prestaties tijdens dagelijkse operaties. Deze gemeenschappelijkheid biedt niet alleen vertrouwdheid bij de bemanning, maar optimaliseert ook training, onderhoud en vele andere processen.

DSNS Projectdirecteur CSS Arjan Risseeuw, DSNS Directeur Operations Tijs Buijs

Arjan Risseeuw, projectdirecteur van het CSS bij DSNS zegt: “Rohde & Schwarz hebben een goede staat van dienst in het leveren van hun materieel aan schepen van de Koninklijke Marine. We hebben al eerder met hen samengewerkt, op het Joint Support Ship Zr.Ms. Karel Doorman, waarvoor de Defensie Materieel Organisatie als tussenpersoon optrad voor de aangekochte Rohde & Schwarz-apparatuur. Ik kijk ernaar uit om rechtstreeks met Rohde & Schwarz samen te werken aan dit project om het CSS een goede communicatiesuite te bieden. ”

Mischa van Santen, Sales Manager bij Rohde & Schwarz Benelux verklaart: “Rohde & Schwarz Benelux zal optreden als communicatiesysteemintegrator voor DSNS. Ons lokale engineeringteam in Utrecht zorgt ervoor dat we volgens planning en budget leveren en dat het systeem levenslang wordt ondersteund door ons Nederlandse personeel. Rohde & Schwarz Benelux voert momenteel ook werkzaamheden uit samen met Damen Shipyards in Den Helder voor de huidige refit-programma’s van het KM-ondersteuningsschip Zr.Ms. Pelikaan, evenals de hydrografische schepen, Zr.Ms. Snellius en Zr.Ms. Luymes. ”

Voor het CSS zal Rohde & Schwarz een volledig geïntegreerd communicatiesysteem leveren, inclusief R&S M3SR software gedefinieerde radio’s (R&S Series 4100 HF en R&S Series 4400 VHF/UHF).

On the top image: Rohde & Schwarz Benelux Sales Manager Mischa van Santen, DSNS Strategisch Inkoper Robert Kievit; DSNS Projectdirecteur CSS Arjan Risseeuw, DSNS Directeur Operations Tijs Buijs