26 mrt 2021

Damen en Rubber Design werken samen aan het Combat Support Ship

Damen Naval en Rubber Design hebben een contract getekend voor het leveren van elastische opstellingen ter bescherming van alle belangrijke equipment aan boord van het nieuwe Combat Support Ship

Richard Keulen
2 MIN

Damen Naval en Rubber Design hebben een contract getekend voor het leveren van elastische opstellingen ter bescherming van alle belangrijke equipment aan boord van het nieuwe Combat Support Ship.

De toegepaste trillingsdempers hebben een tweetal functies, namelijk het isoleren van trillingen waardoor het uitgestraald onderwatergeluid wordt verlaagd alsmede het reduceren van de schokimpact als gevolg van een onderwater explosie. Om dit te kunnen realiseren en tevens te voldoen aan de strenge normen die gelden aan boord van de toekomstige generatie marineschepen heeft Rubber Design een breed assortiment aan RDS shock mountings ontwikkeld.

Rubber Design is in 1979 opgericht en is in de loop der jaren uitgegroeid tot één van de toonaangevende internationale specialisten op het gebied van oplossingen voor trillings-, geluids- en schokproblematiek. Het bedrijf is gevestigd te Heerjansdam en heeft meer dan 100 medewerkers.

Mathieu Klijn, Directeur Rubber Design en Jan Visser, Consultant Rubber Design

De samenwerking met Damen begon in 1989 met de bouw van de multipurpose fregatten (M-fregatten) van de Koninklijke Marine (KM). Sindsdien heeft Rubber Design flexibele opstellingen geleverd aan alle marineschepen die Damen Naval heeft gebouwd voor de KM, waaronder de amfibische transportschepen Zr.Ms. Rotterdam en Zr.Ms. Johan de Witt, de luchtverdedigings- en commandofregatten (LCF) van de De Zeven Provinciënklasse, het Joint Support Ship Zr.Ms. Karel Doorman en de patrouilleschepen van de Hollandklasse. Gezamenlijk uitgevoerde projecten voor buitenlandse marines zijn onder andere de Diponegoro-klasse korvetten en de Martadinata-klasse fregatten voor de Indonesische Marine en de Sigma Class FMMM-fregatten geleverd aan de Koninklijke Marokkaanse Marine.

Arjan Risseeuw, CSS Project Directeur Damen Naval en Cpt. (N) Glijn van Marion, Defensie Materieel Organisatie