16 dec 2021

Damen en THR Marine tekenen contract voor deck equipment op het Combat Support Ship

Damen Naval en THR Marine hebben een contract getekend voor het leveren van deck equipment aan boord van het nieuwe Combat Support Ship (CSS) dat Damen Naval bouwt voor de Koninklijke Marine (KM)

Richard Keulen
3 MIN

Damen Naval en THR Marine hebben een contract getekend voor het leveren van deck equipment aan boord van het nieuwe Combat Support Ship (CSS) dat Damen Naval bouwt voor de Koninklijke Marine (KM).

De omvang van het contract bevat een levering van een set op maat gemaakte lieren, twee frequentie gestuurde anker- en verhaallieren voor ketting 66K3 categorie met kettingstoppers en twee verhaallieren met een nominale trekkracht van 120KN. De complete uitrusting zal rond het begin van het eerste kwartaal van 2022 geleverd worden aan Damen Shipyards Galati, Roemenië, waar het CSS wordt gebouwd.

Frequentie gestuurde lieren onderscheiden zich doordat zij veel efficiënter zijn in het energieverbruik en onderhoud dan de traditionele elektrische en hydraulische systemen. Het systeem vermindert o.a. het stroomverbruik, de installatiekosten en bespaart tijd als het gaat om anker- en aanmeerwerkzaamheden. Tevens zorgt het systeem ervoor dat de mechanische belasting van de lier beperkt wordt wat bevorderlijk is voor de levensduur van de lieren zelf met betrekking tot reserveonderdelen en onderhoud.

Alle lieren van THR Marine worden ontworpen en geproduceerd in Groningen. THR Marine opereert als een productiebedrijf in het ontwerpen en leveren van een breed assortiment aan lieren binnen de maritieme sector. Daarnaast heeft THR Marine een uitgebreid wereldwijd netwerk aan onderhoudspartners die kunnen assisteren op het gebied van service.

Door de jaren heen hebben Damen Naval en THR Marine nauw samengewerkt aan diverse andere marine projecten zoals voor de SIGMA fregatten en korvetten voor buitenlandse marines en het Joint Support Ship Zr.Ms. Karel Doorman voor de KM. Naast Damen Naval levert THR Marine ook lieren voor andere types schepen die door de Damen Shipyards Group gebouwd worden. Een recent voorbeeld hiervan is een levering van sleeplieren voor de DP2 Shoalbuster werkboot Brutus, welke gebouwd is bij Damen Shipyards Hardinxveld.