4 apr 2024

Damen Naval bestelt RENK-tandwielkasten voor Anti-Submarine Warfare-fregatten

Damen Naval heeft RENK gecontracteerd voor het leveren van de tandwielkasten voor de voortstuwing van de nieuwe Anti-Submarine Warfare (ASW) fregatten

Richard Keulen
3 MIN

Damen Naval heeft RENK gecontracteerd voor het leveren van de tandwielkasten voor de voortstuwing van de nieuwe Anti-Submarine Warfare (ASW) fregatten. De Nederlandse scheepswerf bouwt vier nieuwe fregatten, twee voor de Koninklijke Marine en twee voor de Belgische marine. Het contract omvat acht tandwielkasten die onderdeel zijn van het CODLAD (COmbined Diesel-eLectric And Diesel) propulsion systeem. Ook is er een speciale Nederlandse connectie omdat RENKs dochteronderneming Schelde Gears B.V. ondersteuning zal bieden in ontwerp- en service-activiteiten.

Damen Naval en RENK hebben een voortstuwingssysteem ontwikkeld dat voldoet aan de eisen van een Anti-Submarine Warfare-fregat, waarbij de nadruk ligt op stille voortstuwing en een hoge weerstand bij externe invloeden.

“We werken al heel lang samen met RENK, en we zijn verheugd dat ze ook bij dit project aan boord komen”, zegt Projectdirecteur Joop Noordijk van Damen Naval. “De ASW-fregatten zullen ongeëvenaard zijn in zowel ontwerp als capaciteiten, en we kunnen niet wachten om ze de komende jaren vorm te zien krijgen. We zijn gestaag op zoek naar onze leveranciers en partners voor dit project. Het is mooi dat er met dit contract ook een connectie dicht bij huis is door de samenwerking met Schelde Gears.”

Damen Naval maakt al gebruik van RENKs op maat gemaakte voortstuwingsoplossingen voor de Duitse F126 multifunctionele gevechtsfregatten voor de Duitse marine en de wereldwijd succesvolle Sigma-klasse fregatten. Met dit contract kunnen ook de ASW-fregatten worden toegevoegd aan deze lijst.

“Dit aandrijfsysteem is een mijlpaal in het maritieme segment en deze order past naadloos in de nauwe samenwerking tussen onze twee bedrijven”, aldus Nils Oesterlen, Hoofd Marine bij RENK. “Beproefde componenten van voortstuwingssystemen zoals voor de Duitse F125 en F126 fregatten, de Italiaanse FREMM of de Koreaanse FFX-III klasse maken de tandwielkasten tot het robuuste, gemakkelijk te onderhouden en betrouwbare middelpunt van het voortstuwingssysteem.”

Daarnaast zal RENK de Nederlandse maritieme industrie ondersteunen met haar Nederlandse dochteronderneming Schelde Gears B.V., die net als Damen Naval is gevestigd in Vlissingen. De eerste tandwielkasten zullen al in oktober 2025 arriveren voor installatie. De eerste van de ASW-fregatten zal in 2028 door Damen Naval worden opgeleverd.