18 apr 2024

Damen Naval contracteert Kongsberg Maritime Sweden voor levering schroefsystemen voor ASW-fregatten

Damen Naval heeft Kongsberg Maritime Sweden geselecteerd voor de levering van verstelbare schroeven en aslijnen voor de vier Anti-Submarine Warfare (ASW) fregatten voor Nederland en België.

Richard Keulen
3 MIN

Damen Naval heeft Kongsberg Maritime Sweden geselecteerd voor de levering van verstelbare schroeven en aslijnen voor de vier Anti-Submarine Warfare (ASW) fregatten voor Nederland en België. Als onderdeel van dit contract zal Kongsberg vier scheepssets van zijn verstelbare schroefsystemen en bijbehorende apparatuur leveren, waaronder bladen, wieldoppen, naven en aslijnen.

De vier ASW-fregatten zullen de huidige multifunctionele fregatten van de Karel Doorman-klasse vervangen. Ze zullen worden ingezet voor een breed scala aan taken, met onderzeebootbestrijding als belangrijkste doel. De schepen krijgen een hybride dieselelektrische voortstuwing en zijn ontworpen om zo stil mogelijk te werken.

Dit is de tweede samenwerking tussen Damen Naval en Kongsberg Maritime in de afgelopen 18 maanden. Het volgt op een soortgelijk contract dat de bedrijven in september 2022 ondertekenden voor de F126-fregatten van de Duitse marine.

Van links naar rechts: Wieb Hoogerwerf (Procurement Department, Damen Naval), Jan de Vries (Deputy Director Projects, Damen Naval) Björn ten Eicken (Vice President, Naval Kongsberg Maritime), Maria Bergsman (Director Naval Sales, Kongsberg Maritime). Het contract werd ondertekend op het hoofdkantoor van Damen Naval in Vlissingen

"Het is geweldig nieuws dat Kongsberg Maritime ook betrokken is bij het ASWF-project", zegt Damen Naval Director Corporate Strategy and Innovation Richard Keulen. "We hebben een langdurige relatie met het bedrijf en het is een goed voorbeeld van de uitstekende samenwerking tussen de Nederlandse en Zweedse marinescheepsbouwindustrie."

Kongsberg Maritime's Vice President - Naval Björn ten Eicken voegt hieraan toe: "Kongsberg Maritime is er trots op te zijn geselecteerd als partner voor dit belangrijke Damen Naval fregatprogramma. Het voortstuwingssysteem voor de nieuwe fregatten is geoptimaliseerd om te voldoen aan de strenge missie-eisen van de klant, met name op het gebied van geluidssignatuur, wat een cruciale factor is bij onderzeebootbestrijdingsoperaties."

Het ASWF-project wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met het Nederlandse Ministerie van Defensie, waarbij een deel van het werk door Defensie zelf wordt uitgevoerd. De rompen worden gebouwd in Roemenië en komen daarna naar Vlissingen voor verdere afwerking. Naar verwachting levert Damen Naval het eerste schip in 2028.

Op de bovenste afbeelding: Damen Naval zal naar verwachting in 2028 de eerste van vier Anti-Submarine Warfare (ASW) fregatten opleveren