8 sep 2022

Damen Naval geeft MAN Energy Solutions opdracht voor aandrijfdieselmotoren voor F126

Het bedrijf zal 8 × MAN 32/44CR voortstuwingsmotoren leveren aan Damen Naval, twee voor elk van de vier gecontracteerde fregatten

Richard Keulen
5 MIN

Hamburg, September 2022 – De voortstuwingsdieselmotoren voor de nieuwe F126-fregatten van de Duitse marine zullen worden geleverd door MAN Energy Solutions. Het nieuws van het contract werd bekendgemaakt tijdens de SMM-beurs in Hamburg. Het bedrijf zal 8 × MAN 32/44CR voortstuwingsmotoren leveren aan Damen Naval, twee voor elk van de vier gecontracteerde fregatten. Een optie bestaat voor nog twee fregatten.

Hein van Ameijden, Managing Director van Damen Naval, zegt: “MAN Energy Solutions is voor ons al lange tijd een vertrouwde en betrouwbare partner op diverse projecten. Het is dan ook uitstekend nieuws dat zij aan boord komen voor het F126-project voor de Duitse marine. Wij streven ernaar om de F126-fregatten ongeëvenaard te maken in de wereld en het is een extra bonus om dit te doen met nog een Duitse partner.”

Benjamin Andres, Head of Medium & High Speed, MAN Energy Solutions, voegt toe: “We zijn zeer verheugd om met DAMEN samen te werken aan dit prestigieuze F126-project voor de Duitse marine. Het robuuste ontwerp van de MAN 32/44CR heeft zich in vele veeleisende toepassingen bewezen en ik ben erg blij dat de motor opnieuw voor zo’n opwindend project is gekozen.”

Made in Germany

In juni 2020 heeft de Bundeswehr Equipment, Information Technology and In-Service Support (BAAINBw) het bouwcontract voor de vier F126-fregatten toegekend aan de Nederlandse scheepsbouwer Damen als hoofdaannemer, samen met onderaannemers Blohm+Voss en Thales. De schepen zullen volledig in Duitsland worden gebouwd op scheepswerven in Wolgast, Kiel en Hamburg. Het eerste schip zal in 2028 in Hamburg worden opgeleverd. Het contract omvat een optie voor nog twee fregatten.

Elk schip wordt uitgerust met 2 × MAN 32/44CR motoren, waarbij elke motor is uitgerust met een eigen MAN Selective Catalytic Reduction (SCR) systeem om te voldoen aan de IMO Tier III regelgeving. Bovendien zullen de motoren worden uitgerust met een geoptimaliseerd dempend tussenframe om te voldoen aan de recentste regelgeving voor schok- en geluidseisen. MAN Energy Solutions zal ook hun nieuwste ontwikkeling op het gebied van motorbesturingssysteem leveren, dat state-of-the-art is in termen van cyberveiligheid.

Het nieuws van het contract werd bekendgemaakt tijdens de SMM-beurs in Hamburg en werd gevierd door (v.l.n.r.) Marc van Heyningen, COO DAMEN Shipyards Group, Dr. Uwe Lauber, CEO MAN Energy Solutions SE, Hein van Ameijden, Managing Director van DAMEN Naval, en Wayne Jones, lid van de Raad van Bestuur van MAN Energy Solutions SE.

De 32/44CR motoren zullen deel uitmaken van een gecombineerde dieselelektrische en dieselvoortstuwingssysteem (CODLAD) van de F126, dat een topsnelheid van meer dan 26 knopen oplevert. De eerste motoren zullen begin 2024 aan de scheepswerf worden geleverd.

Innovatieve en high-end marinescheepsbouw

MAN Energy Solutions onderhoudt een lange en succesvolle samenwerking met Damen Naval, een van ‘s werelds meest innovatieve scheepsbouwbedrijven. Zo werden in het verleden fregatten en offshore-patrouilleschepen gebouwd voor de respectieve marines van Nederland, Mexico, Marokko en Indonesië. Bovendien is het bevoorradings- en onderzoeksschip voor de Australische Antarctische Divisie uitgerust met twee MAN hoofdvoortstuwingsdieselmotoren.

Benjamin Andres: “Damen koos voor ons op basis van onze decennialange innovaties in maritieme technologie op gebieden als dual-fuel en gastoevoer, voortstuwing, uitlaatgasnabehandeling, en batterij-hybride oplossingen.”