2 sep 2020

Damen ondertekent nog een contract met Nederlands bedrijf voor Combat Support Ship

Damen Schelde Naval Shipbuilding heeft een contract getekend met Facet Nederland voor de levering van het helikoptertanksysteem voor het Combat Support Ship van de Koninklijke Marine

Richard Keulen
2 MIN

Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS) heeft een contract getekend met Facet Nederland voor de levering van het helikoptertanksysteem voor het Combat Support Ship (CSS) van de Koninklijke Marine (KM). Facet uit Almere zal de apparatuur in de tweede helft van 2021 leveren.

Facet is gespecialiseerd in het leveren van filtratieoplossingen voor verschillende industrieën zoals scheepvaart, energie, luchtvaart en milieu. De samenwerking van Damen met Facet Nederland begon in 2004, toen DSNS het bedrijf contracteerde voor de levering van de lenswater reiniger en de helikopter tankinstallatie voor de Diponegoro (Sigma 9113) klasse korvetten die aan de Indonesische marine werden geleverd. Sindsdien hebben Facet en DSNS samengewerkt aan tal van projecten, zoals alle SIGMA combatants voor de exportmarkt (de Sigma Klasse FMMM-fregatten geleverd aan de Koninklijke Marokkaanse marine, de Martadinata-fregatten voor de Indonesische marine en de F101 Benito Juárez voor de Mexicaanse marine), de Hollandklasse Ocean-Going Patrol Vessels en de Joint Support Ship Zr.Ms. Karel Doorman voor de KM, en het Australian Antarctic Supply Research Vessel RSV Nuyina voor de Australian Antarctic Division.

Sinds het eerste gezamenlijke project voor de Indonesische marine in 2004 heeft Facet ervaring opgedaan met verschillende uitdagingen die kenmerkend zijn voor het werken aan marineprojecten. Dit, en hun opgebouwde ervaring met andere marines, heeft ervoor gezorgd dat Facet een betrouwbare partner is die een marineproject zoals het KM Combat Support Ship met succes kan voltooien.

In de afgelopen weken zijn er meer contracten getekend met Nederlandse bedrijven voor de CSS, waaronder het Papendrechtse All Pumps Holland dat de ejectoren van de CSS gaat leveren. Dit brengt het aantal contracten dat DSNS met Nederlandse leveranciers ondertekende op 22, van de 33 tot nu toe ondertekende contracten. Dit onderstreept de belangrijke bijdrage van de Nederlandse maritieme keten aan de engineering, bouw en afbouw van Nederlandse marineschepen.

On the top image: Facet Sales Manager Patrica Pen and Sales Director German Varela