2 dec 2020

Damen snijdt het eerste staal van het Combat Support Ship van de Koninklijke Marine

Is bij Damen Shipyards Galati het eerste staal gesneden van het Combat Support Ship van de Koninklijke Marine

Richard Keulen
2 MIN

Op 2 december is bij Damen Shipyards Galati (Roemenië) het eerste staal gesneden van het Combat Support Ship (CSS) van de Koninklijke Marine. In totaal zal 7.500 ton staal in 180 secties voor het nieuwe marineschip worden gesneden. Dit is een belangrijke mijlpaal in het bouwproject en vormt het eerste tastbare deel van de constructie van het schip.

De datum van het snijden van het eerste staal is iets naar voren gehaald, om de voortgang van het project te waarborgen. Het schip moet worden gebouwd onder de geldende veiligheidsregels rond COVID-19. Hierdoor moest iets meer tijd worden ingecalculeerd, om het schip op tijd af te kunnen bouwen.

Met de komst straks van het nieuwe CSS, wordt de maritieme bevoorradingscapaciteit weer op orde gebracht voor de Koninklijke Marine. Dit schip zal de bevoorradingstaken samen met het Joint Support Ship Zr.Ms. Karel Doorman uitvoeren. De bouw van het CSS is dan ook gebaseerd op het ontwerp van de Karel Doorman. Het bevoorradingsschip kan wereldwijd onder bescherming van fregatten opereren. Daarnaast kan het zelfstandig worden ingezet, bijvoorbeeld bij de bestrijding van drugshandel op zee, het verlenen van noodhulp of beheersing van vluchtelingenstromen.

De engineering van het schip vindt voornamelijk plaats in Nederland. Bij de constructie van het schip zijn naast hoofdaannemer Damen, honderd voornamelijk Nederlandse toeleveranciers betrokken, die het schip mee helpen bouwen. De volgende mijlpaal in de bouw is voorzien voor mei volgend jaar, wanneer de kiellegging van het schip gaat plaatsvinden.

On the top image from left to right: Damen Shipyards Galati Managing Director Flemming Sorensen, DSNS Site Manager Arjen Poortvliet