19 nov 2020

Damen tekent contract met Alfa Laval Benelux voor bewezen, betrouwbaar materieel voor het CSS van de Koninklijke Marine

De contracten voor de CSS omvatten engineering en levering van de apparatuur, evenals projectmanagement, inbedrijfstelling en acceptatietests en ILS

Richard Keulen
3 MIN

Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS) heeft onlangs twee nieuwe contracten getekend met Alfa Laval Benelux voor de levering van het ballastwaterbehandelingssysteem, de brandstofseparatoren, de bilgewaterseparatoren en de platenwarmtewisselaars voor het nieuwe Combat Support Ship (CSS) van de Koninklijke Marine (KM).

Alfa Laval Benelux, gevestigd in Breda met ongeveer 140 medewerkers, is gespecialiseerd in het leveren van een verscheidenheid aan oplossingen voor de maritieme industrie, zoals ballastwaterbehandeling, emissiecontrole, zoetwaterproductie en verwarming & koeling. De technologieën en milieuoplossingen dragen bij aan het creëren van een duurzaam evenwicht en zijn ontworpen om te voldoen aan zowel huidige als nieuwe regelgevende eisen, zoals die welke de ballastwaterbehandeling en luchtemissies regelen.

Defence Materiel Organisation Capt. (N) Glijn van Marion and DSNS Project Director CSS Arjan Risseeuw

De contracten voor de CSS omvatten engineering en levering van de apparatuur, evenals projectmanagement, inbedrijfstelling en acceptatietests en ILS (integrated logistic support). De levering van apparatuur aan de CSS staat gepland voor de tweede helft van 2021.

Net als DSNS vormt Alfa Laval Benelux een belangrijk onderdeel van de Nederlandse maritieme industrie. Het uitgebreide aanbod van Alfa Laval op het gebied van ballastwaterbehandeling, vooral als het gaat om service, en de betrouwbaarheid en het gebruiksgemak van de apparatuur waren sleutelfactoren bij de keuze van Damen. Damen en Alfa Laval Benelux hebben een lange geschiedenis van samenwerking, die teruggaat tot het eerste SIGMA-korvet voor export, de Diponegoro-korvetten (Sigma 9113), geleverd aan de Indonesische marine. Na het eerste succesvolle contract werd de samenwerking voortgezet met leveringen voor alle SIGMA-combatants voor de exportmarkt (de Sigma Class FMMM-fregatten geleverd aan de Koninklijke Marokkaanse Marine, de Martadinata-klasse fregatten voor de Indonesische Marine en de F101 Benito Juárez voor de Mexicaanse Marine) , de Holland Klasse Ocean-Going Patrol Vessels  van de KM, het Joint Support Ship Karel Doorman van de KM en het Australian Antarctic Supply Research Vessel RSV Nuyina voor de Australian Antarctic Division.

Alfa Laval Marine Division Leo Peters Account Manager and Bart Smits Division Manager

De twee contracten getekend met Alfa Laval Benelux brengen het aantal contracten getekend met Nederlandse maritieme leveranciers voor de CSS op zevenentwintig, met een cumulatieve waarde die tot dusver aan de Nederlandse maritieme cluster is uitbesteed van meer dan 80 miljoen euro.