30 jun 2020

Damen tekent contract met Wärtsilä, voor levering van 's werelds meest efficiënte viertaktmotor

Damen en Wärtsilä hebben een contract getekend, voor de levering van generatorsets voor het Combat Support Ship (CSS), Zr.Ms. Den Helder

Richard Keulen
3 MIN

Damen en Wärtsilä hebben een contract getekend, voor de levering van generatorsets voor het Combat Support Ship (CSS), Zr.Ms. Den Helder. Het contract met Wärtsilä omvat de levering van vier ‘next generation’ Wärtsilä 31 dieselgeneratorsets. Wärtsilä zal het CSS ook voorzien van een unit voor selectieve katalytische reductie (SCR), die de NOX-emissies van het CSS vermindert conform de IMO Tier III-norm.

Het is voor het eerst dat Wärtsilä 31 motoren worden geleverd op een marineschip. DSNS en Defensie proberen het CSS zo milieuvriendelijk en energiezuinig mogelijk uit te voeren. De motor biedt een optimaal brandstofverbruik en wordt door het Guinness World Book of Records erkend als ‘s werelds meest efficiënte viertakt dieselmotor. Gecombineerd met de scheepsrompvorm en het schroefontwerp zal de Wärtsilä 31 het brandstofverbruik van de CSS met ongeveer 6% verminderen, in vergelijking met een vergelijkbaar schip met motoren van een ander merk en type.

From left to right: DSNS Project Directors CSS Mr. Arjan Risseeuw, Wärtsilä Nederland Sr. Sales Manager Naval Systems Gise van Mourik

Het modulaire karakter van de Wärtsilä 31 zorgt voor een aanzienlijke vermindering van de onderhoudstijd en de behoefte aan reserveonderdelen. Bovendien rust Wärtsilä, op verzoek van DMO, de motoren uit met extra verbrandingsdruksensoren. In combinatie met een Wärtsilä Data Collection Unit biedt dit de mogelijkheid om gegevens te verzamelen die slim onderhoud (smart maintenance) vergemakkelijken.

Damen en Wärtsilä hebben een lange geschiedenis van samenwerking. Het bedrijf leverde eerder al motor- en voortstuwingssystemen aan DSNS voor de luchtverdedigings- en commandofregatten van de Zeven Provinciën klasse en de Landing Platform Dock (LPD) schepen. Meer recentelijk leverde Wärtsilä generatorsets, propellers en assen voor het visserijonderzoeksschip Baia Farta, voor het Angolese Ministerie van Landbouw en Visserij. De twee bedrijven hebben ook nauw samengewerkt aan het ontwerp van het basisframe voor het CSS en aan het pakket voor geïntegreerde logistieke ondersteuning (ILS).

From left to right: Defence Materiel Organisation (DMO) Capt (N) Glijn van Marion, Wärtsilä Nederland Sr. Sales Manager Naval Systems Gise van Mourik

Net als DSNS vormt Wärtsilä Nederland een belangrijk onderdeel van de leveringsbasis voor de Nederlandse maritieme industrie. Er is een nauwe samenwerking tussen Wärtsilä Nederland en de marine, waarbij Wärtsilä onderhoud en serviceondersteuning biedt aan de Directie Materiële Instandhouding (DMI).

On the top image: Wärtsilä 31 engine