27 feb 2020

Defensie Materieel Organisatie en DSNS tekenen MOU voor Naval Ship Design Tools

DMO en Damen Schelde Naval Shipbuilding tekenen Memorandum of Understanding voor Naval Ship Design Tools

Richard Keulen
1 MIN

Begin februari is op de Kromhoutkazerne te Utrecht een Memorandum of Understanding (MoU) getekend tussen Defensie Materieel Organisatie (DMO) en Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS). Deze MoU is opgezet ter ondersteuning van de gezamenlijke kennisontwikkeling op het gebied van Naval Ship Design Tools. Dit is weer een nieuwe stap in de ruim 100 jarige geschiedenis van deze strategische samenwerking.

Binnen de nieuwe afspraken is het nu mogelijk om ervaringen, generieke data, en ontwerptools uit te wisselen om zo sneller en efficiënter tot een ontwerpoplossing te komen.

Een eerste voorbeeld van deze samenwerking is de ontwerptool FIDES, oorspronkelijk ontwikkeld bij DMO. Deze tool faciliteert in het vroege concept-ontwerpproces en gebruikt daarvoor historische data van vergelijkbare schepen. Deze tool zal verder ontwikkeld worden met behulp van de brede kennis en data die nu uitgewisseld kunnen worden in het kader van deze MoU.

Natuurlijk reiken de mogelijkheden binnen deze MoU nog veel verder en DSNS kijkt uit om dit samen met DMO te onderzoeken.