Iets meer dan zes maanden na de kiellegging van het Combat Support Ship (CSS) van de Koninklijke Marine op haar werf in Galati, Roemenië, kan Damen Naval melden dat de bouw van het 179 meter lange schip op schema ligt.
Damen Navals ontwerp voor het CSS bestaat uit een totaal van 178 verschillende secties. De constructietekeningen van 116 secties zijn afgerond, 80 secties zijn gereed en 22 zijn momenteel in aanbouw, samen goed voor een totale hoeveelheid gesneden staal van 6.600 ton. Damen Naval projectdirecteur Arjan Risseeuw beschrijft het tafereel op de werf: “Het is een uitdagend project, maar het begint gestalte te krijgen en we zijn met zijn allen druk bezig iets moois in elkaar te zetten. De hele werf ligt vol met stukken schip en we beginnen ze langzamerhand in elkaar te schuiven.”
Dieselgenerator mijlpaal
De bouw van de secties vindt tegelijkertijd plaats met de installatie van bepaalde apparatuur. Deze apparatuur omvat zowel kleine onderdelen – zo zijn er bijvoorbeeld meer dan 8.400 stukken pijpwerk in de afgewerkte secties gemonteerd – als grotere onderdelen. Vorige maand werden de zwaarste onderdelen geplaatst: vier Wärtsilä 31 dieselgeneratoren. De keuze voor deze dieselgenerator door Damen Naval en de Defensie Materieel Organisatie (DMO) was gebaseerd op de ambitie om het CSS zo efficiënt mogelijk te maken in termen van brandstofverbruik en uitstoot van uitlaatgassen.
De Wärtsilä 31 zal een grote rol spelen in het waarmaken van die ambitie. De dieselgenerator is uitgerust een selective catalytic reduction (SCR) unit, waardoor de NOx-emissies van het CSS voldoen aan de IMO Tier III-voorschriften. De motor heeft een optimaal brandstofrendement over het gehele werkingsgebied en is zelfs door Guinness World Records erkend als ‘de meest efficiënte viertakt dieselmotor ter wereld’. In combinatie met de rompvorm van het schip en het schroefontwerp zal de Wärtsilä 31 het brandstofverbruik van het CSS met ongeveer 6% verminderen in vergelijking met een vergelijkbaar vaartuig met andere dieselmotoren.
Verder heeft Damen nauw samengewerkt met Wärtsilä en de DMO om de geluids- en trillingsniveaus van de vier generatorsets te verminderen. Daartoe zijn de motor en de generator op een basisframeconstructie gebouwd. “Het plaatsen van de generatorsets in de secties was een echt huzarenstuk. Nu ze op hun plaats staan, kunnen de secties er overheen worden gebouwd,” voegt Risseeuw toe.
Vooruitblik naar 2022
“Als we vooruitkijken, komen er een aantal hoogtepunten aan”, aldus Arjan. “Begin februari gaan we de eerste kabels trekken. Er is nu 50 km aan kabel besteld van de in totaal ongeveer 600 km kabel die uiteindelijk in het schip zal komen. Een ander groot event is de zijwaartse tewaterlating van modules 2 en 3 in april. Daarnaast zijn we druk bezig met de engineering en bouw van een ‘buoyancy aid’, een opdrijflichaam zodat we de romp met ‘even keel’ kunnen verplaatsen van het droge naar het natte dok.”
Gedurende het hele CSS-project heeft Damen Naval altijd benadrukt dat de bouw van dit marineschip een gezamenlijke inspanning is van de DMO, Damen Naval en een groot aantal Nederlandse toeleveringsbedrijven. Tot op heden zijn er 133 toeleveringscontracten toegekend. Bij 98 van deze contracten, met een totale waarde van meer dan 110 miljoen euro, zijn Nederlandse maritieme bedrijven betrokken. “Elk project is bijzonder, en het is mooi om na tien jaar weer een schip voor onze eigen Koninklijke Marine te mogen bouwen. En dat er zoveel Nederlandse toeleveranciers bij betrokken zijn, is een mooie bijkomstigheid”, besluit Risseeuw.