7 mrt 2024

Export van Nederlandse onderzeeboten dankzij Zweeds-Nederlandse samenwerking Saab-Damen

Saab en Damen Shipyards hebben overeenstemming bereikt over de export van hun geavanceerde expeditionaire C-71 onderzeeboot

Richard Keulen
3 MIN

Saab en Damen Shipyards hebben overeenstemming bereikt over de export van hun geavanceerde expeditionaire C-71 onderzeeboot. Deze onderzeeboot is ontwikkeld voor de Koninklijke Marine, als mogelijke vervanger voor de Walrusklasse. CEO van Damen Shipyards Arnout Damen en CEO van Saab Micael Johansson zijn dat overeengekomen. Door deze overeenkomst verdubbelt in één keer het langjarige uitzicht op werkgelegenheid en inkomsten voor de hele Nederlandse marinebouw bij de nieuwe onderzeeboten voor Defensie door Saab/Damen.

Saab en Damen werken al sinds 2015 samen om de nieuwe expeditionaire onderzeeboot voor de Koninklijke Marine te bouwen, moderniseren en onderhouden. Dat project gaat nu zijn negende jaar in en gaat inmiddels om veel meer dan de aanschaf van vier nieuwe boten. In die acht jaar is de wereld enorm veranderd. De strategische autonomie van Nederland is belangrijk geworden, ook en juíst via projecten als de vervanging van de Nederlandse onderzeeboten. Onze marinebouw is nog de enige zelfscheppende defensie-industrie-sector in Nederland.

Beide bedrijven hebben nu ook afgesproken dat de aangeboden C-71 wordt aangeboden aan Canada. Dit land zit in de startfase van een vergelijkbaar traject voor de vervanging van hun diesel-elektrische onderzeeboten.

Hiermee biedt Saab/Damen ruimte aan de Overheid voor een écht strategische beslissing, in het licht van de Defensie Industrie Strategie, de kamerbrief ‘De Defensie Industrie Strategie in een nieuwe geopolitiek context’ en de Sectoragenda Maritieme Maakindustrie.

De door Saab en Damen aangeboden expeditionaire onderzeeboot is gebaseerd op het succesvolle, bewezen en toekomstbestendige ontwerp van de A26 onderzeeboten. Het bevat de nieuwste mogelijkheden en technologieën, terwijl het modulaire ontwerp ruimte biedt voor nieuwe technologieën wanneer deze zich ontwikkelen, zodat de relevantie voor de komende decennia gewaarborgd is.

Zweden heeft via Saab een lange traditie in het produceren van onderzeeërs van wereldklasse. Voor dit nieuwe expeditionaire ontwerp wordt met steun van het Verenigd Koninkrijk nauw samengewerkt met Damen Shipyards en een reeks aan Nederlandse toeleveranciers. Vier landen hebben momenteel onderzeeboten en onderzeeboottechnologie in gebruik die zijn ontworpen door Saab: Zweden, Australië, Japan en Singapore.