2 mrt 2019

Gebalanceerde samenwerking bij vervanging Walrusklasse

Saab en Damen willen de vervangers van de Nederlandse Walrusklasse onderzeeboten bouwen, in een gebalanceerde samenwerking tussen Nederland en Zweden

Richard Keulen
2 MIN

Saab en Damen willen de vervangers van de Nederlandse Walrusklasse onderzeeboten bouwen, in een gebalanceerde samenwerking tussen Nederland en Zweden.

Het evolutionaire ontwerp van deze nieuwe onderzeeboten is gebaseerd op de decennialange ervaring van Zweden, met het ontwerpen en bouwen van onderzeeboten. Sinds 1960 heeft Zweden voor meerdere landen zes klassen onderzeeboten ontwikkeld en vijf bestaande klassen gemoderniseerd. De drukhuidsegmenten voor de Nederlandse onderzeeboten worden straks in Zweden geproduceerd, waarna de volledige assemblage en integratie in Vlissingen plaatsvindt. Dankzij de unieke modulaire bouw van de nieuwe onderzeeboten, worden diverse deelprojecten door het Nederlandse marinebouwcluster uitgevoerd. Hierdoor zijn bedrijven en instellingen uit heel Nederland bij de bouw betrokken. De eindfase van de assemblage van de onderzeeboten, evenals het onderhoud en de modernisering gedurende de ‘life cycle’ van de boten, vindt plaats in Den Helder.

Deze gebalanceerde samenwerking zal hoogwaardige banen opleveren op diverse plaatsen in Nederland. Bedrijven die betrokken zijn bij de bouw, kunnen mee blijven innoveren, zolang de nieuwe Nederlandse onderzeeboten in dienst zijn – in het geval van de huidige Walrusklasse al meer dan 35 jaar lang!

Placeholder