28 aug 2020

Gigantische Australische ijsbreker voor proefvaarten naar Vlissingen

Damen werkt sinds 2016 aan het Australische ‘Antarctic Supply Research Vessel’ (ASRV)

Richard Keulen
2 MIN

Damen werkt sinds 2016 aan het Australische ‘Antarctic Supply Research Vessel’ (ASRV). Een varende laboratorium-ijsbreker die onderzoek gaat doen in de Zuidelijke Oceanen en rond Antarctica. Na de initiële bouw van het schip bij Damen Shipyards Galati in Roemenië, wordt het schip nu in bedrijf gesteld en gereed gemaakt voor proefvaarten vanuit Vlissingen. Damen bouwt het schip voor de Serco Group, in opdracht van de ‘Australian Antarctic Division’.

RSV Nuyina arriveert in Vlissingen-Oost

RSV Nuyina wordt een van de meest geavanceerde wetenschappelijke onderzoeksschepen ter wereld. Dit complexe project wordt van het begin af aan geleid vanuit Vlissingen door Damen Schelde Naval Shipbuilding. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de kennis en kunde, die is opgedaan bij de bouw van Nederlandse marineschepen. Hein van Ameijden, Directeur Damen Schelde Naval Shipbuilding in Vlissingen: “De launching customer opdrachten voor de Nederlandse marine zorgen ervoor, dat dit soort complexe opdrachten helemaal vanuit Australië, bij ons worden neergelegd. We zijn enorm trots dat we dit project mogen uitvoeren.”

RSV Nuyina arriveert in Vlissingen-Oost

Het schip is iets kleiner dan Zr.Ms. Karel Doorman, maar qua staalgewicht vergelijkbaar. De ijsbreker is bestemd voor de ‘Australian Antarctic Division’ (AAD). Deze overheidsinstantie richt zich op de bevordering van wetenschappelijke, strategische, ecologische belangen van Australië in de Zuidelijke Oceaan en op Antarctica. Het schip krijgt daartoe accommodatie voor 116 wetenschappers, plus32 bemanningsleden om het schip te varen. Naast wetenschappelijk onderzoek wordt het schip ook ingezet om de permanente onderzoeksstations op Antarctica en Macquarie Island te bevoorraden. Mocht het schip komen vast te zitten in het ijs, dan zijn voorraden aan boord om zes maanden te overleven.

RSV Nuyina arriveert in Vlissingen-Oost

RSV Nuyina is van Galati naar Vlissingen gesleept, waar het verder in bedrijf wordt gesteld. Naar verwachting zal het schip in de nacht van komende vrijdag op zaterdag arriveren op de rede van Vlissingen, waarna het op de werf van Damen wordt afgemeerd. Het schip wordt in 2021 opgeleverd, waarna het gaat opereren vanuit de thuishaven Hobart op Tasmanië, waar het hoofdkwartier van de AAD is gevestigd.