12 jul 2019

Grote beurt voor marineschepen

Het ondersteuningsschip Zr. Ms. Pelikaan en de hydrografische opnemingsvaartuigen Zr. Ms. Snellius en Luymes krijgen een grote opknapbeurt

Richard Keulen
2 MIN

Het ondersteuningsschip Zr. Ms. Pelikaan en de hydrografische opnemingsvaartuigen Zr. Ms. Snellius en Luymes krijgen een grote opknapbeurt. De schepen gaan zo met een frisse start de 2e helft van hun levenscyclus in. Defensie en Damen Shiprepair Den Helder tekenden vandaag voor deze zogenoemde midlife upkeep (MLU).

Met het onderhoud worden veiligheids- en verouderingsproblemen verholpen. Zo krijgen de schepen een nieuwe zogeheten scheepshuid en worden radars en communicatieapparatuur vernieuwd. Ook volgt groot onderhoud voor scheepssystemen. Dit wordt gecombineerd met regulier groot onderhoud.

Klaar in 2021

De werkzaamheden die dit jaar starten worden uitgevoerd op de werven van Damen in Den Helder en Harlingen. Bij deze opdracht zorgt Damen Shiprepair voor het ontwerp en de uitvoering. Zo’n 30 onderleveranciers ondersteunen het bedrijf. De klus is in 2021 geklaard.

Onderwatersensoren

De hydrografische opnemingsvaartuigen brengen de zee(bodem) in kaart. Met deze informatie maakt de Dienst der Hydrografie onder meer zeekaarten. Als onderdeel van de werkzaamheden worden al de onderwatersensoren vervangen opdat deze taak nog jaren efficiënt is uit te voeren.

Orkaan Irma

Zr. Ms. Pelikaan is het ondersteuningsschip van de marine in het Caribisch gebied. Het wordt gebruikt voor transport en het verlenen van noodhulp. Dit gebeurde onder meer na orkaan Irma in 2017. De Pelikaan is in 2006 in dienst gesteld. Sindsdien opereerde het in het Caribisch gebied. Het schip komt nu voor het eerst terug naar Nederland.