13 feb 2020

Hollands glorie in Mexicaanse wateren

Damen POLA team dankt alle Europese en Nederlandse partijen voor hun uitstekende bijdrage en deelneming aan het tiende SIGMA fregat voor de internationale markt

Richard Keulen
2 MIN

Damen POLA team dankt alle Europese en Nederlandse partijen voor hun uitstekende bijdrage en deelneming aan het tiende SIGMA fregat voor de internationale markt.

Damen heeft afgelopen week ARM Reformador ‘Longe Range Ocean Patrol Vessel’ (POLA), in bijzijn van vele Mexicaanse autoriteiten, overgeleverd aan de Mexicaanse marine. Het schip is in een recordtijd, minder dan drie jaar na de ondertekening van het contract, afgeleverd. Dit is dankzij de nauwe samenwerking tussen alle betrokken partijen aan beide kanten van de oceaan.

Damen, als de enige Nederlandse hoofdaannemer van complexe marine schepen, levert nu het tiende SIGMA fregat voor de export markt. SIGMA serie is het resultaat van de vruchtbare samenwerking tussen de Koninklijke Marine en de Nederlandse maritieme industrie. Vanuit Nederland waren onderzoeksinstituten als MARIN betrokken en daarnaast een cluster van zeventig Nederlandse bedrijven, waaronder Thales uit Hengelo die de sensoren en het combat management systeem heeft geleverd inclusief integratie van combat systemen, Pon Power, Bosch Rexroth, Radio Holland, Bolidt en veel andere.

De grote Nederlandse subcontractors zoals Heinen & Hopman Engineering, Alewijnse Marine Systems en Den Breejen Zeeland hebben alle lokale werkzaamheden met personeel van ASTIMAR 20 in Salina Cruz uitgevoerd. Deze Nederlandse partijen zijn uitvoerig betrokken bij het intensief technologie- en trainingsprogramma aangeboden aan de Mexicaanse productie personeel en de bemanning.

Daarnaast zijn er twee grote Nederlandse heavy-lift rederijen, Jumbo Maritime en Rolldock Shipping, die de in Nederland gebouwde twee modules hebben gevoerd naar Salina Cruz om samengebracht te worden met de overige vier modules gebouwd in Mexico voor eindmontage, integratie, inbedrijfstelling en beproeving.

Veel andere gerenommeerde Europese marine toeleveranciers zoals MAN, Rolls Royce, Renk, Navantia en Indra, zijn betrokken geweest bij POLA101 en hebben een uitstekende prestatie opgeleverd.

Een prachtig internationaal project, op tijd, binnen het budget en met een tevreden klant. Dankzij de participatie van de Nederlandse marinebouw cluster, zijn we elke keer in staat om meer dan 65% aan Nederlandse input te laten zien.