22 okt 2021

Hollands glorie tijdens Zweeds-Nederlands bezoek aan de marinebouwketen

Afgelopen week stond in het teken van bezoeken aan bedrijven uit de marinebouwketen, door de directeuren van het Zweedse Saab Kockums en Nederlandse Damen Naval

Richard Keulen
3 MIN

Afgelopen week stond in het teken van bezoeken aan bedrijven uit de marinebouwketen, door de directeuren van het Zweedse Saab Kockums en Nederlandse Damen Naval. Tijdens deze bezoeken werd samen met de toeleverende Nederlandse bedrijven uitgebreid stilgestaan bij het vervangingsproject van de Walrusklasse, waar de Zweeds – Nederlandse combinatie Saab Damen voor aan tafel zit met Defensie.

Geheel in het teken van dit vervangingsprogramma bracht ook de nieuwe Zweedse ambassadeur, Johannes Oljelund, een bezoek aan de werf en het hoofdkwartier van Damen Naval in Vlissingen. Hij werd daarbij vergezeld door Rear Admiral Andreas Olsson, de Zweedse Defensie attaché Kapitein (N) Antoon Hertogs en de Britse Defensie attaché Kolonel (RM) Mark Maddick.

Het gezelschap bekeek de toekomstige locatie waar het Saab-Damen team de hele bouw, integratie en outfitting van de nieuwe onderzeeboten voor de Koninklijke Marine voorbereidt. Ook werden zij uitgebreid geïnformeerd, door het Zweeds-Nederlandse team, over de ontwikkeling van de nieuwe onderzeeboten voor de Koninklijke Marine. Het streven is hierbij om de beste boot te bouwen voor de mannen en vrouwen van de onderzeedienst. Zij moeten hiermee in de toekomst decennialang veilig hun complexe werk kunnen doen.

De sleutel voor de ontwikkeling en bouw van deze nieuwe onderzeeboten is een evenwichtige Europese samenwerking. Deze materialiseert zich nu al, in de zes jaar durende samenwerking tussen Saab en Damen. In het voorstel van Saab-Damen wordt de bestaande Nederlandse leveranciersketen intensief betrokken bij de bouw. Daarnaast wordt voorzien in een samenwerking tussen de gouden driehoeken industrie, defensie en kennisinstituten van de beide landen.