HSwMS Gotland opnieuw te water gelaten na mid-life upgrade
Na een uitgebreide Mid-Life Upgrade (MLU) om de uitdagingen van de marine van morgen aan te gaan, is HSwMS Gotland opnieuw gelanceerd en klaar om te beginnen met haar zee-beproevingen
Na een uitgebreide Mid-Life Upgrade (MLU) om de uitdagingen van de marine van morgen aan te gaan, is HSwMS Gotland opnieuw gelanceerd en klaar om te beginnen met haar zee-beproevingen. In deze geüpgrade onderzeeër heeft Damen’s partner Saab Kockums een aantal belangrijke wijzigingen in het ontwerp en de technische inventaris verwerkt. De onderzeeboot is daarmee voor de komende tientallen jaren in staat om in uitdagende omgevingen te blijven opereren. Dit terwijl de onderzeeboot aanpasbaar blijft voor technologische ontwikkelingen en toekomstige bedreigingen. Om de onderzeeboten aan de top van de technologie te houden, hebben de Zweedse onderzeeërs van de Gotland-klasse tijdens hun operationele leven al regelmatig revisies en upgrades ondergaan.
Dankzij deze MLU beschikt de Gotland onderzeeër over capaciteiten die terug te vinden zijn in de volgende generatie Zweedse onderzeeërs, de A26 en het (nog te bouwen) nieuwe ontwerp voor de vervanging van de Walrus klasse onderzeeërs. “De herlancering van Gotland is een belangrijke mijlpaal in de evolutionaire ontwikkeling van Zweedse onderzeeërs. Na een uitgebreide upgrade, waarin de nieuwste generatie belangrijke systemen zijn geïntegreerd, zoals de Stirling-motor, moderne sensoren en nieuwe ‘command and control’ functies, is de Gotland bijna een nieuwe onderzeeër, klaar om missies over de hele wereld uit te voeren”, zegt Gunnar Wieslander, Senior Vice President, hoofd business area Kockums bij Saab.
De Gotland werd in het begin van de jaren negentig ontworpen en gebouwd door Kockums in Malmö en in 1996 in gebruik genomen. De mid-life modificatie bestaat uit het upgraden van systemen en technologie aan boord, waardoor de onderzeeër operationeel blijft en de onderzeebootservice voor Zweden ook na 2025 gewaarborgd blijft. Het upgrade-proces omvat vele belangrijke systemen, zoals de Stirling Air Independent Propulsion (AIP). De sensoren en beheersysteem werden vervangen door geactualiseerde versies. Zelfs de traditionele optische periscoop is vervangen door een nieuwe ‘optronic’ mast.
Deze gemoderniseede versie van de Gotland zal de weg vrijmaken voor de modernste AIP-onderzeeër die momenteel in productie is: de A26 voor de Royal Swedish Navy. Meer dan 20 systemen aan boord van de nieuwe Gotland-klasse zullen ook in de A26 worden geïmplementeerd. De MLU van Gotland draagt daarom bij aan het testen en kwalificeren van enkele van de innovatieve oplossingen die worden geïmplementeerd in de toekomstige Zweedse onderzeeër A26 en de onderzeeër die de Nederlandse Walrusklasse zal vervangen.