31 okt 2018

HSwMW Gotland begint aan de Sea Trials bij de Saab werf in Karlskrona

Op vrijdag 19 oktober is HSwMS Gotland begonnen aan de Sea Trials bij de werf van Saab in Karlskrona na een uitgebreide Mid-Life Upgrade (MLU) waarmee de operationele capaciteit is verlengd tot 2025

Richard Keulen
2 MIN

Op vrijdag 19 oktober is HSwMS Gotland begonnen aan de Sea Trials bij de werf van Saab in Karlskrona na een uitgebreide Mid-Life Upgrade (MLU) waarmee de operationele capaciteit is verlengd tot 2025.

Het Mid-Life Upgrade programma van de Zweedse Gotland klasse onderzeeboten loopt parallel met het Nederlands Mid-Life Upgrade programma van de Nederlandse Walrus klasse (IP-W). Het Nederlandse programma werd gestart in 2015 en inmiddels is de eerste onderzeeboot van de Walrus klasse weer volledig operationeel.

HSwMS Gotland is de eerste van twee onderzeeboten die worden geüpgraded tijdens het MLU programma wat bestaat uit upgrades van een groot aantal technische systemen waarmee de operationele capaciteit gewaarborgd word voor de maritieme uitdagingen van de toekomst. “De Sea Trials representeren een belangrijke fase van het MLU project. Dit is de eerste keer dat de bemanning met de nieuwe systemen zal werken in een echte omgeving. Na intensieve voorbereiding in de trainingsfaciliteiten op land zal de bemanning nu kennis maken met de vernieuwde potentie van hun onderzeeboot”, zegt Gunnar Wiesland, Senior Vice President, head of business area Kockums at Saab.

Het MLU programma omvat veel belangrijke systemen zoals het Stirling Air Independent Propulsion (AIP) systeem voor het langer onderwatervaren en tevens ook het combat systeem is gemoderniseerd. Zelfs de reguliere optische periscoop is vervangen voor een nieuwe optronische mast. De technisch uitdagende upgrade demonstreert de state-of-the art werkwijze en capaciteiten van Saab Kockums. In relatie tot de SAAB/DAMEN samenwerking voor de vervanging van de Nederlandse Walrus klasse onderzeeboot heeft Saab Kockums zich eens te meer laten zien als hoogwaardige en betrouwbare partner.

Placeholder