26 okt 2021

Indrukwekkende hoeveelheid staal voor Combat Support Ship

De puzzel van het Combat Support Ship, het eerste schip dat we sinds tien jaar bouwen voor de Koninklijke Marine, begint vorm te krijgen

Richard Keulen
2 MIN

De puzzel van het Combat Support Ship (CSS), het eerste schip dat we sinds tien jaar bouwen voor de Koninklijke Marine, begint vorm te krijgen. Na de kiellegging op 2 juni van dit jaar, vordert de bouw van secties en blokken gestaag. Hoewel de contouren van het complete schip nog niet echt zichtbaar zijn, ligt al een groot deel van de puzzelstukken klaar voor daadwerkelijke assemblage. Daarom was het tijd voor de projectleiders van zowel Damen Naval als de Defensie Materieel Organisatie (DMO) om op bezoek te gaan op de werf.

Beiden aanschouwden daar een indrukwekkende hoeveelheid staal, tijdens hun rondgang op de werf. Bijna tweederde van al het tekenwerk van de deelsecties is klaar. Daarmee staan de eerste 6200 van de in totaal 7500 ton te verwerken staal op papier. In totaal is 5600 bruto ton staal gesneden en zijn 54 van de 178 secties gereed. Die secties worden momenteel voorzien van het pijpwerk, waarvan al 6724 stukken zijn gefabriceerd. De bouw van het 180 meter lange en 26 meter brede Combat Support Ship ligt daarmee prima op schema.

De uiteindelijke assemblage van het bevoorradingsschip is een goed doordacht proces waarbij niets aan het toeval wordt overgelaten. Zo wordt module 1 (achterste deel van het schip) in een droog deel van een dok gebouwd op blokken. De modules 2 en 3 worden vervolgens, nadat die zijwaarts van de helling zijn gelopen, als één geheel naar het dok gevaren en vastgemaakt aan de eerste module. Aansluitend wordt module 4 (voorste deel van het CSS) aangebouwd, gevolgd door plaatsing van module 5: het voorste stuk van de “super structure” (opbouw) van het schip met de brug. De modules 1 t/m 4 vormen samen de romp van het schip.

Uiteindelijk zal dan rond oktober volgend jaar, na plaatsing van de voortstuwingstrein (assen/uithouders en roeren) het schip opdrijven en in het diepere “natte” deel van het dok worden vervolmaakt. Dat gebeurt wanneer het resterende deel van de imposante super structure met de mast (module 6) wordt geplaatst. Na die klus verlaat het CSS Den Helder het dok en wordt het schip aan de afbouwkade aldaar verder geoutfit. Daarna worden alle systemen in bedrijf gesteld en getest. Tot het zover is, zullen de projectleiders ongetwijfeld vaker nog op bezoek gaan om de voortgang van de bouw van dichtbij te bekijken.

On the top image: Arjan Risseeuw, Project Director CSS Damen Naval and Capt (N) Glijn van Marion, Defence Materiel Organisation