10 dec 2019

Installatie en testen combat systems voor Indonesische fregatten gereed

Damen Shipyard Group en haar Indonesische partner PT PAL hebben de eerste installatie van de combat systems op de PKR fregatten afgerond

Richard Keulen
4 MIN

Damen Shipyard Group en haar Indonesische partner PT PAL hebben de eerste installatie van de combat systems op de PKR fregatten afgerond. De KRI Raden Eddy Martadinata werd succesvol afgeleverd tijdens een kleine op 4 december te Surabaya.

De PKR Fregatten zijn in samenwerking tot stand gekomen en in modules bij Damen Schelde Naval Shipbuilding in Nederland en bij PT PAL in Indonesië. Door deze methode is Damen in staat overal ter wereld complexe en kwalitatief hoogwaardige schepen te bouwen. Ook stelde dit proces Damen in staat te voldoen aan de door het Indonesische ministerie van Defensie gestelde eisen met betrekking tot de extensieve kennis- en techniekoverdracht.

De installatie van de combat systemen en de testfase van de PKR vormen een onderdeel van het overdrachtsprogramma, waarbij Damen de training voor de bemanning verzorgt zodat deze volledig voorbereid met alle systemen aan het werk kan. Deze manier van werken is een bewezen succes zegt Kolonel Dwi Cahyo Kuncoro, DANSATGAS die het project beheert. ‘De samenwerking met Damen en PT PAL is soepel verlopen zowel voor de bouw van het schip als voor de installatie en testen van combat systemen’.

Over een periode van drie weken werden de combat systemen op zee getest. Tijdens dit proces werd ook de elektronische systemen door Thales getest. Deze bestaat uit twee hoofdsystemen een electronic support measure (passieve radar ontvanger), die het mogelijk maakt om verschillende radarsignalen vast te leggen en te interpreteren. Het tweede deel is een electronic counter measure system, ook wel bekend als jammer. Deze twee systemen vormen de kern van het elektronische deel van het combat management system.

Ook hebben er verschillende testen plaatsgevonden om de wapensystemen aan de sensoren te koppelen. Deze zijn uitgevoerd door Rheinmetall om zeker te zijn dat de sensoren en de wapens ‘dezelfde kant op kijken’. Het Exocet surface to surface missile lanceringssysteem werd door MBDA France getest.

Het laatst werden de anti-air warfare (AAW) en de anti-surface warfare (ASuW) getest. Deze bestaat uit het detecteren en volgen van land- en luchtdoelen, het meten van de accuratesse van de wapens op verschillende hoogtes en afstanden. Tot slot werd het demagnetiseringssysteem getest.

Jeffrey Vader, project directeur bij DSNS zei, “De resultaten van de combat system installaties is een groots succes geweest. Zoals ook de bouw van het schip is ook deze fase binnen tijd en budget opgeleverd. Wij kijken er nu naar uit te beginnen met het instaleren en testen van de combat systemen op het tweede schip.”

Het tweede schip staat gepland om hetzelfde proces te ondergaan en wordt naar verwachting eind april 2020 afgeleverd.