19 feb 2020

Meer dan honderd bedrijven bouwen mee aan Combat Support Ship

Met de contract-ondertekening voor de bouw voor het nieuwe bevoorradingsschip Zr.Ms. Den Helder, kunnen meer dan honderd Nederlandse bedrijven, aan het werk

Richard Keulen
3 MIN

Met de contract-ondertekening voor de bouw voor het nieuwe bevoorradingsschip Zr.Ms. Den Helder, kunnen meer dan honderd (voornamelijk) Nederlandse bedrijven, aan het werk. Het contract werd vandaag in Den Helder getekend door de Directeur Defensie Materieel Organisatie vice-admiraal Arie Jan de Waard en Arnout Damen, de nieuwe CEO van het familiebedrijf Damen Shipyards Group.

Van links naar rechts: Arnout Damen CEO van Damen Shipyards Group, Directeur van de Defensie Materieel Organisatie Vice-admiraal Arie Jan de Waard

Damen Schelde Naval Shipbuilding zal het project, samen met de Defensie Materieel Organisatie (DMO), als hoofdaannemer begeleiden. Zij doet dit niet alleen, meer dan honderd bedrijven uit de Nederlandse marinebouw werken mee aan dit schip. Daarmee wordt een groot deel van de Nederlandse marinebouw ingezet, om mee te werken aan dit nieuwe innovatieve schip.

Van links naar rechts: Arnout Damen CEO van Damen Shipyards Group, Directeur van de Defensie Materieel Organisatie Vice-admiraal Arie Jan de Waard

Met Zr.Ms. Den Helder wordt de maritieme bevoorradingscapaciteit van de Koninklijke Marine weer op het niveau gebracht. Het schip gaat opereren naast het Joint Support Ship Zr.Ms. Karel Doorman. Deze vormt ook de basis voor het ontwerp van dit Combat Support Ship (CSS). Het nieuwe schip is wereldwijd inzetbaar en kan, beschermd door fregatten, opereren onder hoge dreiging. Daarnaast is het in te zetten bij de bestrijding van drugssmokkel, het beheersen van vluchtelingenstromen en het verlenen van noodhulp.

Van links naar rechts en van boven naar beneden: Arnout Damen CEO van Damen Shipyards Group, Commandant Zeestrijdkrachten en Admiraal Benelux Vice-admiraal Rob Kramer, waarnemend burgermeester van Den Helder Jeroen Nobel, Directeur van de Defensie Materieel Organisatie Vice-admiraal Arie Jan de Waard

Het bijna 200 meter lange bevoorradingsschip krijgt een 75-koppige bemanning en kan daarnaast nog 75 extra opvarenden meenemen. Er is plaats voor meerdere helikopters en zo’n 20 containers. Bij het ontwerp is nadrukkelijk gekeken naar brandstofverbruik en de uitlaatgassenuitstoot. De combinatie van dieselmotoren, rompvorm en schroefontwerp zorgt voor een verlaging van het brandstofverbruik van ongeveer 6 procent in vergelijking met Zr.Ms. Karel Doorman.

De bouwopdracht is niet Europees aanbesteed. Defensie wil de kennis en kunde van het ontwerpen en bouwen van marineschepen in Nederland houden. De krijgsmacht beriep zich zodoende op het artikel 346 van het Verdrag Werking Europese Unie. Hierin staat dat lidstaten wezenlijke veiligheidsbelangen mogen beschermen. Dat heeft ook betrekking op de productie van Defensiematerieel.

De oplevering staat gepland voor het 2e kwartaal van 2024. Een jaar later, in het 2e kwartaal van 2025, moet het CSS operationeel inzetbaar zijn. De omvang van het totale projectbudget is 375 miljoen Euro.