3 jul 2020

Nederlands bedrijf levert Australische landing barges voor door Damen

Twee landing barges (landingsvaartuigen) kwamen onlangs aan op de scheepswerf van Damen in Vlissingen, vanuit Australië, nadat ze de halve wereld waren rond verscheept door het Nederlandse logistieke bedrijf Schenker Logistics

Richard Keulen
3 MIN

Twee landing barges (landingsvaartuigen) kwamen onlangs aan op de scheepswerf van Damen in Vlissingen, vanuit Australië, nadat ze de halve wereld waren rond verscheept door het Nederlandse logistieke bedrijf Schenker Logistics. De schepen, gebouwd door de in Tasmania gevestigde Taylor Bros., zullen van Vlissingen naar Damen Shipyards Galati in Roemenië getransporteerd worden. Hier worden ze aan boord van het ultramoderne Antarctische bevoorradings- en onderzoeksschip RSV Nuyina geladen, dat Damen bouwt voor de Australische Antarctische Divisie (AAD).

Damen heeft een lange relatie met Schenker Logistics, het geprefereerde container vervoerder van Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS). Het bedrijf, dat sinds 1892 actief is, vervoerde eerder alle containers voor het Long Range Ocean Patrol (POLA) -schip dat Damen in Mexico heeft gebouwd voor de Mexicaanse marine, evenals voor de Landing Support Tank die wordt gebouwd bij Damen Shipyards Sharjah voor de Nigeriaanse marine.

Departure from Hobart, Australia

Alleen al in Nederland beschikt Schenker Logistics over 22 logistieke centra en zeventien kantoren met circa 3.200 medewerkers. Dit project werd uitgevoerd door Schenker Rotterdam en betrof tien van de 100 medewerkers van de vestiging. Dit was een bijzonder project, gegeven de extra complexiteit van de coronacrisis die toen plaatsvond. Ondanks alle obstakels waren de schepen, die op 10 februari vanuit Hobart werden verscheept, op 3 juni veilig in Vlissingen aangekomen.

Taylor Bros., bouwer van de landing larges, is een familiebedrijf met hoofdkantoor in Hobart. Het bedrijf is al 25 jaar aannemer van de AAD en levert upgrades en onderhoud aan de bevoorradings- en onderzoeksschepen van de organisatie en de Antarctische infrastructuur. Taylor Bros. was perfect gepositioneerd voor dit project, nadat het bedrijf de duurzame landing barges voor de Aurora Australis, het voorgangerschip aan RSV Nuyina, had geleverd en onderhouden.

RSV 'Nuyina' at the quay at Damen Shipyards Galati

De binnenschepen Nuyina LB 1 en Nuyina LB 2 zullen het laden en lossen van personeel, vracht en onderzoeksapparatuur van en naar het moederschip mogelijk maken. Ze kunnen elk 45,5 ton vervoeren en beschikken over hoge trekkrachtjets, wat resulteert in een snel, multifunctioneel transportschip dat zeer geschikt is voor de zwaarste omstandigheden op aarde. Met name Taylor Bros. en Tasmanië in het algemeen hebben een uitstekende reputatie voor de productie en levering aan Antarctische onderzoeksbases.

Bij aankomst op de eindbestemming in Roemenië worden de schepen door haar boordkranen op RSV Nuyina gehesen, waar ze worden vastgemaakt aan de vrachtluiken.