1 dec 2020

Nederlands bedrijf levert de helikopter hangaar deur voor het Combat Support Ship

SMST zal de helikopter hangaardeur leveren voor het Combat Support Ship Den Helder van de Koninklijke Marine

Richard Keulen
2 MIN

Damen en SMST hebben onlangs een nieuw contract getekend. SMST zal de helikopter hangaardeur leveren voor het Combat Support Ship (CSS) Den Helder van de Koninklijke Marine (KM), ontworpen en gebouwd door Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS).

SMST, gevestigd in Drachten, biedt met circa 150 medewerkers een breed scala aan systemen voor offshore- en marine toepassingen door de unieke combinatie van eigen ontwerp- en engineeringexpertise, productiefaciliteiten, testcapaciteit en wereldwijde installatie & services. De engineeringactiviteiten en de levering van specifieke componenten voor de helikopter hangaardeur vinden plaats in Nederland, terwijl de stalen onderdelen worden geproduceerd bij Damen Shipyards Galati, waar het CSS wordt gebouwd. De componenten zullen in juni 2022 geleverd worden.

SMST Sales Manager Menno de Jong and CEO Erik Hessels

SMST heeft uitgebreide expertise op dit gebied en levert al meer dan 25 jaar helikopter hangardeuren aan marineschepen. Naast hangaardeuren levert het bedrijf ook containerluiken en noodluiken voor marineschepen.

Damen en SMST delen reeds een lange samenwerking, onder ander met de bouw van de vier patrouilleschepen van de Hollandklasse en het Joint Support Ship (JSS) Karel Doorman voor de Koninklijke Marine, evenals schepen die zijn gebouwd voor exportklanten zoals de tien SIGMA-combatants die geleverd zijn aan de Indonesische marine, de Marokkaanse marine en de Mexicaanse marine. Ook heeft SMST de hangaar deur geleverd voor de ijsbreker RSV Nuyina voor de Australische Antarctische Divisie.

On the top image: DSNS Project Director CSS Arjan Risseeuw and Defence Materiel Organisation Capt. (N) Glijn van Marion