18 mrt 2020

Proefvaart tweede PKR-fregat in Indonesië afgerond

Damen Shipyards en haar partner PT PAL hebben eind februari de proefvaarten van het tweede SIGMA PKR-fregat Gusti Ngurah Rai afgerond

Richard Keulen
2 MIN

Damen Shipyards en haar partner PT PAL hebben eind februari de proefvaarten van het tweede SIGMA PKR-fregat Gusti Ngurah Rai afgerond. Daarbij werden ook de onlangs geïnstalleerde gevechtssystemen getest. Het doel van de proefvaarten was om aan te tonen dat de installaties in de gehele keten van wapensystemen, voldoen aan de gewenste efficiëntie en nauwkeurigheid.

De PKR-fregatten zijn in een modulair proces gebouwd bij DSNS in Nederland en de PT PAL-scheepswerf in Indonesië. Daarmee brengt het bedrijf hoogwaardige technologische kennis over naar Indonesië. Een belangrijk onderdeel van dit overdrachtsprogramma is de installatie van gevechtssystemen en het geven van training aan bemanningen bij het gebruik en onderhoud hiervan.

Hein van Ameijden, Directeur Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS): “Het tweede PKR-schip behaalde vergelijkbare resultaten als het eerste schip uit deze klasse. Dit toont aan dat het complete concept dat in de SIGMA PKR-klasse is geïmplementeerd, als betrouwbaar en robuust kan worden beschouwd. Ons bedrijf heeft tijdens het project meer dan 328 mensen, waaronder lassers, planners en ingenieurs, getraind en opgeleid. Thales Nederland heeft bijgedragen door de lokale industrie in te schakelen bij de ontwikkeling van software voor het combat management systeem”.

Na de proefvaarten zal het schip naar verwachting in mei in gebruik worden genomen.

Placeholder