5 feb 2020

RSV Nuyina komt tot leven

De Australische Antarctische Divisie, bereikte recent een belangrijke mijlpaal bij de bouw van RSV Nuyina

Richard Keulen
2 MIN

Onze klant, de Australische Antarctische Divisie, bereikte recent een belangrijke mijlpaal bij de bouw van RSV Nuyina. Bij Damen Shipyards Galati in Roemenië, waar dit schip momenteel wordt gebouwd, kwam het voortstuwingssysteem van ‘s werelds grootste onderzoeksschip en ijsbreker voor het eerst tot leven.

RSV Nuyina (Southern Lights) is momenteel het grootste schip in de nieuwbouw-orderportefeuille van Damen. Het schip moet straks verschillende taken kunnen uitvoeren in de Antarctische- en Zuidelijke Oceaan. Daarbij moet het in staat zijn om ijs te breken tot een dikte van 1,65 meter. Tot de taken van het schip behoort, naast logistieke dienstverlening, wetenschappelijk onderzoek, gericht op de opwarming van de aarde en de bescherming van (sub)-antarctische ecosystemen.

Het schip is een resultante van de langdurige samenwerking met de Koninklijke Marine, die als launching customer voor dit soort innovatieve projecten heeft gediend. RSV Nuyina voldoet dan ook aan hoogwaardige (militaire) eisen, die een directe spin-off zijn van deze Nederlandse marinebouw projecten. Bij de bouw fungeert Damen Schelde Naval Shipbuilding als hoofdaannemer die, in nauwe samenwerking met meer dan tachtig Nederlandse maritieme leveranciers, aan dit schip mogen bouwen. Daaronder bevinden zich onder andere Alewijnse Marine Systems, Alphatron Marine, Bakker Sliedrecht, Heinen & Hopman Engineering, Pon Power en Radio Holland.

Klik hier voor het officiële persbericht op de website van de Australische overheid.