1 jun 2018

Saab-Damen presenteert ontwerp vervanger Walrusklasse

Saab en Damen presenteert ontwerp vervanger Walrusklasse, die zij aan Defensie willen aanbieden

Richard Keulen
2 MIN

De voormannen van Saab en Damen hebben in een exclusief interview met de Nederlandse krant Telegraaf op 1 juni een eerste schets getoond van de nieuwe onderzeeboot, die zij aan Defensie willen aanbieden. Het consortium is samen met een grote schare van Nederlandse bedrijven en instellingen een van de kanshebbers voor de vervanging van de Walrusklasse onderzeeboot. In het artikel pleit voorman van de Nederlandse werkgevers Hans de Boer voor de koop van Hollandse waar: “Hiermee krijgen onze marinemensen het beste van het beste.”

In het artikel in de Telegraaf geven Hein van Ameijden (Damen) en Gunnar Wieslander (Saab Kockums) een kleine inkijk in de mogelijkheden die de nieuwe onderzeeboot biedt. “Door de modulaire opzet van de boot, is het mogelijk voor veel Nederlandse bedrijven om hun producten in de onderzeeboot te bouwen en op termijn gemakkelijk te vernieuwen.”

Ook leggen zij het accent op de lanceerinstallatie voor special forces, direct naast de torpedobuizen in de neus van de boot. In de Telegraaf lezen we: “Tot nu toe konden zeesoldaten alleen verticaal één voor één de boot uit. Het systeem aan boord van de Nederlands-Zweedse boot maakt het mogelijk met acht man tegelijk horizontaal naar buiten te zwemmen.” De buis wordt dankzij een diameter van anderhalve meter breed genoeg om ook minionderzeeboten te lanceren, zowel bemand als onbemand.

Op de afbeeldingen kunt u zien, hoe het Nederlands-Zweedse onderzeebootontwerp er verder op de tekentafel uitziet.