13 dec 2019

Saab en Damen naar de volgende fase voor de vervanging van de Walrusklasse

Saab en Damen Shipyards hebben de krachten gebundeld om een expeditionaire onderzeeboot te ontwikkelen, ter vervanging van de huidige Walrusklasse

Richard Keulen
2 MIN

Het kabinet heeft vandaag bekend gemaakt dat Damen Shipyards, samen met het Zweedse Saab Kockums, doorgaat naar de volgende fase voor de vervanging van de huidige Walrusklasse onderzeeboten. De bedrijven wachten nu op nadere informatie over de verdere voortgang van het proces.

Saab en Damen zetten hun inspanningen voort, in de overtuiging dat ze een uitstekend aanbod hebben, passend bij de operationele eisen van de Koninklijke Marine en de Nederlandse Defensie Industriële Strategie. De combinatie is ook voornemens om de exportmarkt voor onderzeeboten op te gaan.

Saab en Damen Shipyards hebben de krachten gebundeld om een expeditionaire onderzeeboot te ontwikkelen, ter vervanging van de huidige Walrusklasse. Deze bouwt voort op de capaciteiten van de Zweedse A26 en de eeuwenlange opbouw van kennis en vaardigheden binnen het Nederlandse marinebouwcluster. Leidend bij dit ontwerp zijn de operationele ervaringen met de huidige Walrus-klasse en de Collins-klasse onderzeeboot, ontworpen door Zweden.