12 nov 2018

Staatsecretarissen onthullen toekomstig marineschip bij onderzoeksinstituut MARIN

In het grootste golfbassin van het Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN) in Wageningen, wordt op vrijdag 9 november MARIN’s 10000ste scheepsmodel getest

Richard Keulen
3 MIN

In het grootste golfbassin van het Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN) in Wageningen, wordt op vrijdag 9 november MARIN’s 10000ste scheepsmodel getest: het nieuwe Combat Support Ship voor de Koninklijke Marine. Staatsecretaris B. (Barbara) Visser van Defensie en staatsecretaris M.C.G. (Mona) Keijzer van Economische Zaken en Klimaat geven samen het feestelijke startsein voor deze test met modelnummer 10000. Dit is de eerste keer dat het ontwerp van dit nieuwe marineschip, dat in Nederland wordt ontwikkeld en gebouwd, te zien zal zijn. Ook Vice Admiraal R.A. (Rob) Kramer, de Commandant Zeestrijdkrachten, is hierbij aanwezig. Met behulp van MARIN’s nieuwste simulatietechnieken zal hij het schip met de twee staatsecretarissen in virtual reality de haven van Den Helder binnenvaren.

Vice Admiraal R.A. (Rob) Kramer, Commandant Zeestrijdkrachten: “We zijn erg blij met het Combat Support Ship als eerste stap in de vernieuwing van de vloot van de Koninklijke Marine. We hebben dringend behoefte aan een 2e bevoorradingsschip om ons werk op zee goed uit te kunnen voeren en de balans verder terug te brengen binnen onze vloot. Het schip past helemaal in onze traditie van effectieve en innovatieve schepen. Dat is essentieel, want toekomstige operaties op zee worden steeds complexer. We maken daarbij gebruik van allerlei geavanceerde technologie, zoals op afstand bestuurde systemen. Dat vraagt veel van de kleiner wordende bemanningen. Om dat veilig en effectief te kunnen doen, hebben we het onderzoek van MARIN en TNO nodig. Dan weten we zeker dat het straks op zee ook echt werkt.”

MARIN-directeur Bas Buchner: “Meer dan tachtig jaar geleden testten we ons eerste model voor de Koninklijke Marine. We zijn blij dat we nog steeds een bijdrage leveren aan de innovatieve marineschepen van de toekomst. Want na 10000 modellen wil MARIN niet achteruit kijken, maar vooruit. Achter de horizon. Onder ons motto ‘Better Ships, Blue Oceans’ kijken we naar de zee en het schip van de toekomst. We willen schepen schoner, slimmer en veiliger maken en bijdragen aan een duurzaam gebruik van de zee. Op onze open dag nemen we onze bezoekers daarom mee in een toekomst van zelfvarende emissieloze schepen, drijvende mega-eilanden en duurzame energie- en voedselwinning op zee.”

Ook voor Damen Shipyards is het Combat Support Ship een belangrijke ontwikkeling. Het Ministerie van Defensie heeft haar intentie uitgesproken om het schip te laten bouwen bij de Nederlandse scheepswerf. Dit zou de eerste order van de Koninklijke Marine bij Damen zijn sinds lange tijd. Het Combat Support Ship vertoont gelijkenissen met het Joinst Support Ship Zr. Ms. Karel Doorman, een schip wat ook door Damen gebouwd is. De staatssecretaris streeft ernaar om in 2019 een D-brief te presenteren en het schip zal operationeel inzetbaar moeten zijn in 2023.