“Defensie heeft het bedrijfsleven, onderzoeksinstituten en ondernemers keihard nodig.” Dat zei minister Ank Bijleveld-Schouten gisteravond in Den Haag op een bijeenkomst van ondernemersorganisatie VNO-NCW over de Defensienota. Dit is een positieve boodschap waarmee de krijgsmacht én de industrie nu voorwaarts kunnen. Ruimte voor innovatie, ruimte voor de Nederlandse kennis en ‘industrial strengths’, ook, en juist, in de marinebouw.
De bewindsvrouw is blij dat Defensie er fors geld bijkrijgt. Het betekent dat de krijgsmacht verder kan investeren in nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie, robotica, 3D-printing en bio- en nanotechnologie. Volgens Bijleveld van groot belang om te anticiperen op wat komen gaat.
Unieke waarden
“U heeft daarvoor de ervaring en meeste recente kennis in huis”, aldus de minister tot haar gehoor. Daarbij noemde ze ook grensverleggende producten en diensten die aansluiten bij de behoeften en uitdagingen van de krijgsmacht. Ze vindt het publiek-private ecosysteem daarom zo belangrijk. Daarin voegen de partijen van overheid, industrie en kennisinstituten elk een unieke waarde toe.
Gedeeld werkgeverschap
De minister kondigt in de Defensienota dan ook aan dat de organisatie meer samenwerking zoekt met bedrijfsleven en instellingen. De adaptieve krijgsmacht focust bovendien graag op gedeeld werkgeverschap. Defensiepersoneel kan nu eenmaal niet permanent met verschillende disciplines overal paraat staan. “We moeten mensen pas inzetten bij noodsituaties of piekmomenten”.
Zo kan de krijgsmacht bijvoorbeeld op elk gewenst moment een beroep doen op artsen en verpleegkundigen. Daarvoor betaalt Defensie een vast bedrag aan ziekenhuizen. Een ander voorbeeld is de samenwerking met het civiele bedrijf Airborne op Vliegbasis Woensdrecht. Dat onderhoudt en repareert rotorbladen van helikopters indien nodig.
Creativiteit en lef
Bijleveld: “Samen werken aan een sterke krijgsmacht is in ons aller belang. Laten we dan zorgen dat vraag en aanbod elkaar vinden. Dat we samen de nieuwste kennis, inzichten en toepassingen vergaren en samen ruimte bieden aan experimenten, creativiteit en lef.”
Hernieuwd convenant
Het belang van een goede samenwerking bij de uitvoering van de maatregelen in de Defensienota is onderstreept. Defensie en het georganiseerd bedrijfsleven tekenden daartoe een hernieuwd convenant. VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer: “Of het nou gaat om het lenen van personeel/materieel, meer reservisten of de ontwikkeling van nieuwe innovatieve producten, er is er nog een wereld te winnen de komende jaren.”