24 sep 2018

Succesvolle tewaterlating van de Australische ijsbreker Nuyina

Damen heeft het Antarctic Supply Research Vessel RSV Nuyina succesvol te water gelaten

Richard Keulen
3 MIN

Damen heeft het Antarctic Supply Research Vessel (ASRV) RSV Nuyina succesvol te water gelaten. Het schip wordt gebouwd bij Damen Shipyards Galati. Het proces is zorgvuldig uitgevoerd door het water niveau in het droogdok op te laten lopen met 6 meter; een proces wat 2 dagen duurde.

Toen het schip eenmaal dreef is het 250 verderop gemanouvreerd naar een kade waar de afbouw plaats zal vinden.

Damen bouwt het 160-metere lange ASRV voor Serco’s dochtermaatschappij DMS Maritime in opdracht van het Australische ministerie van Mileu en Energy. Het schip is ontworpen voor het uitvoeren van verschillende taken. Het zal alle drie de Australische permanente onderzoeksstations op het Antarctische continent voorzien van vracht, uitrusting en personeel alsook het onderzoeksstation op Macquarie Island. Daarnaast is het schip uitgerust met onderzoeklaboratoria die tot 116 onderzoekers kunnen faciliteren.

Samenwerkingsproces

De bouw van het schip begon in augustus 2017 met een kiellegging ceremonie. Het bouwproces heeft inmiddels het vierde dek bereikt. Nu het schip drijft zal de bouw verder gaan met het positioneren van de pre-gefabriceerde superstructure blokken. Het schip zal in totaal tien dekken krijgen resulterende in een totale hoogte van 50 meter.

Het bouwproces is een samenwerking tussen twee Damen werven: Damen Schelde Naval Shipbuilding uit Nederland is verantwoordelijk voor de engineering en het project management, Damen Shipyards Galati is verantwoordelijk voor de bouw. Over de samenwerking tussen de beide werven zegt Project Directeur Joop Noordijk: “Dit project heeft baat van de sterke samenwerking tussen twee zuster bedrijven – een samenwerking die opgebouwd is tijdens de bouw van de laatste zeven schepen voor de Koninklijke Marine.”

Complexe contracten

“Dit is een geweldige prestatie van alle betrokkenen,” bevestigd Rino Brugge, Managing Director Damen Shipyards Galati. “We hebben nog een lange weg te gaan tot de oplevering, maar deze tewaterlating bevestigd wederom de buitengewone expertise die wij hebben in de bouw van extreem complexe high-end schepen voor een brede groep van maritieme klanten – inclusief commerciële operators, overheden en marines.