13 jul 2021

Swagelok gaspanelen aan boord van het Combat Support Ship, met Nederlandse assistentie

Damen Naval heeft onlangs een contract getekend met Swagelok Nederland voor ‘gas reducing & distribution panels’ voor het Combat Support Ship

Richard Keulen
1 MIN

Damen Naval heeft onlangs een contract getekend met Swagelok Nederland voor ‘gas reducing & distribution panels’ voor het Combat Support Ship. De gaspanelen worden ingezet bij het regelen, controleren en verdelen van stikstof (voor o.a. het oppompen van helikopterbanden), helium (voor het oppompen van weerballonnen) en acetyleen en zuurstof (ten behoeve van laswerkzaamheden). Het ontwerp en de bouw van de gaspanelen gaat in nauwe samenwerking met engineers van Damen en collega’s van Swagelok Company in de VS en Nederland. De levering staat gepland voor begin 2022.

Capt. (N) Glijn van Marion - Defensie Materieel Organisatie en Arjan Risseeuw - Damen Naval Project Directeur CSS

Swagelok Nederland (gevestigd in Waddinxveen) is, met 45 werknemers, onderdeel van Swagelok Company. Over de gehele wereld zijn meer dan 225 sales en service centers actief, waaronder de vestiging nabij Gouda. Deze vestiging is distributeur voor alle Swagelok producten en services in heel Nederland, inclusief speciale producten en maatwerk. Naast het leveren van componenten, verzorgt Swagelok Nederland diverse producttrainingen en ondersteunt zij klanten bij de assemblage, met technisch advies en het uitvoeren van inspecties.

Het is niet voor het eerst dat Damen producten gebruikt van Swagelok Nederland. Soortgelijke systemen werden in 2013 geleverd voor de Zr.Ms. Karel Doorman. Naast Damen Naval werkt Swagelok samen met Damen Shiprepair & Conversion.

Swagelok’s Custom Solutions werkplaats, waar de verschillende panelen samengesteld worden