3 okt 2018

Team effort in optima forma

Op 2 oktober heeft de combinatie IMTECH BELGIUM en DAMEN SCHELDE NAVAL SHIPBUILDING (DSNS) na, gedurende drie jaar, intensief teamwork, twee complete aanbiedingen voor de toekomstige Belgische en Nederlandse mijnenbestrijdingsvaartuigen aan de Belgische Defensie overhandigd

Richard Keulen
2 MIN

Op 2 oktober heeft de combinatie IMTECH BELGIUM en DAMEN SCHELDE NAVAL SHIPBUILDING (DSNS) na, gedurende drie jaar, intensief teamwork, twee complete aanbiedingen voor de toekomstige Belgische en Nederlandse mijnenbestrijdingsvaartuigen aan de Belgische Defensie overhandigd. Hierbij zijn onder andere volgende Belgische bedrijven nauw betrokken; GARDEC uit Zeebrugge MULTI uit Temse, Engie FABRICOM uit Hoboken en Aartselaar, ABC motoren uit Gent, en FN-Herstal. In het nieuwe Belgisch-Nederlandse mijnenbestrijdingsconcept wordt de daadwerkelijke mijnenbestrijding uitgevoerd door onbemande- en robotsystemen. Om deze technologische uitdaging te realiseren werkt DSNS samen met de gespecialiseerde partijen Atlas Elektronik en OIP sensor systems uit Oudenaarde. Dit nieuwe scheepsontwerp zal bij het ontstaan rekening houden met lagere verbruiken, emissies en geoptimaliseerde onderhoudskosten.

Doel hiervan is om België ’s positie als mondiaal kenniscentrum op het gebied van mijnenbestrijding op zee (voor zowel NAVO als voor EU) ook in de komende decennia te borgen. Naast het betrekken van industriële partners zal er daarom ook worden samengewerkt met Belgische onderzoekscentra en specialistische afdelingen van de Belgische en Nederlandse marine.

Deze Belgisch-Nederlandse aanbiedingen weerspiegelen perfect de gebalanceerde maritieme samenwerking BENESAM van beide landen die in de EU en NAVO als schoolvoorbeeld wordt gezien  voor écht samen het hoofd bieden aan de komende mondiale dreigingen en  uitdagingen op veiligheidsgebied.