21 jun 2017

Unieke prestaties van Nederlandse onderzeeboten onthuld

Nederlandse onderzeeboten hebben in de Koude Oorlog zeer succesvol en vooral uiterst geheim de schepen van de Russische marine bespioneerd

Richard Keulen
1 MIN

Nederlandse onderzeeboten hebben in de Koude Oorlog zeer succesvol en vooral uiterst geheim de schepen van de Russische marine bespioneerd. Dat blijkt uit het vandaag verschenen boek ‘In het diepste geheim’ van Jaime Karreman, hoofdredacteur van Marineschepen.nl. Uit gearchiveerde scheepsjournaals en gesprekken met oud-opvarenden wordt geconcludeerd dat de Nederlandse onderzeeboten de meesterspionnen waren van de Middellandse Zee. Dit is volledig te danken aan het samenspel van de uitstekend opgeleide Nederlandse Onderzeedienst en een goed ontworpen onderzeeboot. Volgens de NOS zijn de in Nederland gebouwde onderzeeboten van de Walrusklasse door hun afmeting en dieselelektrische aandrijving perfect geschikt voor deze stiekeme operaties. Ook het AD besteedde afgelopen weekend al aandacht aan dit boek waarin tientallen reconstructies van strikt geheime operaties te vinden zijn.

Het boek ‘In het diepste geheim’ kan onder andere besteld worden via de webwinkel van marineschepen.nl. Gisterenavond was er in Hart van Nederland ook aandacht voor de onthullingen van de geheime missies van de Onderzeedienst.