20 feb 2020

Virtuele opleiding Koninklijke Marine wordt realiteit

Technische studenten van de Koninklijke Marine kunnen vanaf heden virtueel kennis maken met marineschepen

Richard Keulen
3 MIN

Technische studenten van de Koninklijke Marine kunnen vanaf heden virtueel kennis maken met marineschepen. Zij doen dit met een Virtual Reality (VR) programma dat Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS), Thales Nederland en het maritieme innovatiecluster Extended Reality voor hen ontwikkelde. Het programma werd afgelopen woensdag, voorafgaand aan de contractondertekening van het nieuwe bevoorradingsschip, door de Koninklijke Marine in gebruik genomen.

Van links naar rechts: Commander of the Royal Netherlands Navy and Admiral Benelux Vice Admiral Rob Kramer and Managing Director Damen Schelde Naval Shipbuilding Hein van Ameijden

De zogenaamde ‘Intro-TD-OPV’ ervaring is gemaakt voor studenten van de ‘Koninklijke Marine Technische Opleidingen’. Ondersteund door gametechnieken en een narratief, beweegt de student zich over de Zr. Ms. Holland, een patrouilleschip van de Holland klasse en leert, spelenderwijs, de functionele inrichting van het schip en de locatie van de systemen aan boord kennen.

Het idee is daarbij dat de VR-technologie, gametechnologie en gamificatie bijdragen aan innovatief onderwijs. Hiermee probeert de Koninklijke Marine de technische doelgroep te ‘boeien en binden’. Defensie in het algemeen, en de Koninklijke Marine in het bijzonder, hebben tegenwoordig immers alle hulpmiddelen nodig om geschikt personeel te werven en behouden.

Het VR-programma werd in nauwe samenwerking met het Maritiem Innovatiecluster Extended Reality ontwikkeld. Dit cluster wordt grotendeels gerund door marinepersoneel van het Simulatie Centrum Maritiem (SimCenMar). Hier worden experimenten gedaan met allerhande mogelijkheden van ‘extended reality’.

Voor de realisatie van dit VR-project werd door DSNS nauw samengewerkt met studenten van de opleiding ‘Mediavormgever’ van Scalda in Vlissingen.

Zij werkten mee in het kader van het opleidingsdeel ‘3D modellen en graphics’. Tot nu toe zijn meer dan tien stagiairs betrokken bij de steeds groeiende VR/AR-afdeling van DSNS.