10 nov 2021

Vlissingse Binnenhaven wordt ‘proeftuin’ voor onbemand varen

Na de start van het project FieldLab Autonomous Sailing Technology bij Damen Naval vorige maand, bereid het team nu de officiële kick-off in de Binnenhaven van Vlissingen

Richard Keulen
3 MIN

Na de start van het project FieldLab Autonomous Sailing Technology (F.A.S.T.) bij Damen Naval vorige maand, bereid het team nu de officiële kick-off in de Binnenhaven van Vlissingen. Op 17 november zal de negen meter lange voormalige patrouilleboot het experiment starten.

Vanaf die dag gaat de omgebouwde oud-patrouilleboot, ooit nog gebouwd bij Damen Hardinxveld, regelmatig allerlei manoeuvres op het water uitvoeren zonder dat er een stuurman nodig is. Technici van Damen Naval en haar partners in dit experiment: TU Delft, HZ University of Applied Sciences en het Rotterdamse bedrijf Captain AI (Artificial Intelligence), zullen het met elektromotoren uitgeruste scheepje vanaf de wal met een computer bedienen. Speciaal voor de proef is het schip voorzien van camera’s die de omgeving 360 graden in kaart kunnen brengen.

Het vaartuig heeft daarnaast sensoren, gps, radar en lidar aan boord. Lidar staat voor: LIght Detection And Ranging en bepaalt de afstand tot een object met behulp van laserpulsen, terwijl radar – RAdio Detection And Ranging – met gebruik van radiogolven de omgeving waarneemt. Het is een prachtig experiment, dat mede mogelijk werd dankzij een subsidie van de Europese Commissie uit een potje voor technologische ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en digitalisering. Damen Naval treedt op als projectleider van het field lab. Naast de genoemde bedrijven en instituten ondersteunen ook de gemeente Vlissingen en de Provincie Zeeland het initiatief.

Een innovatief samenwerkingsverband, het project F.A.S.T. realiseert een open innovatiesysteem waarin de toeristische sector, logistieke sector, technologieaanbieders, kennisinstellingen en overheden de komende 2,5 jaar gezamenlijk innoveren en experimenteren rond het thema autonoom varen. Samenwerking op dit thema binnen een dusdanig breed consortium is uniek en niet eerder in Nederland uitgevoerd.

Het Field Lab richt zich op een breed aantal toepassingen van autonoom varen en de technologische en operationele innovaties die hiervoor benodigd zijn. Van autonome veerdiensten binnen het mobiliteitsnetwerk van Zeeland tot autonome waterrecreatie en autonoom goederenvervoer in de havens van Vlissingen en Terneuzen. Met als doel de technologische voorsprong, kennis, veiligheid en economische impact binnen meerdere sectoren in de regio te vergroten. Het Field Lab Autonoom Varen is daarmee een directe aanwinst voor de regio Zeeland en de stad Vlissingen.