26 sep 2023

Heinen & Hopman levert HVAC-R en CBRN voor nieuwe ASW-fregatten

Heinen & Hopman levert HVAC-R en CBRN-filter systemen voor nieuwe Anti-Submarine Warfare-fregatten

Richard Keulen
3 MIN

Met Heinen & Hopman heeft de Vlissingse scheepsbouwer Damen Naval opnieuw een Nederlandse leverancier gevonden voor het prestigieuze Anti-Submarine Warfare-fregattenproject. Het bedrijf uit Spakenburg gaat de klimaat- en filtersystemen leveren voor de vier nieuwe fregatten die voor Nederland en België worden gebouwd. In navolging van Thales en RH Marine is Heinen & Hopman de derde leverancier van eigen bodem die aan het project verbonden wordt.

“Met dit contract maken we onze belofte waar om zoveel mogelijk Nederlandse leveranciers bij dit project te betrekken”, legt Roland Briene, Algemeen Directeur van Damen Naval uit. “Zo zorgen we dat we de kennis die we met deze fregatten opbouwen, delen met een zo groot mogelijk deel van de Nederlandse scheepsbouwindustrie. Net als Damen, is Heinen & Hopman een familiebedrijf en door hun kwalitatieve systemen en hun hands-on en flexibele manier van werken, zijn ze de perfecte fit met Damen Naval”

De scope van het contract omvat een compleet Heating, Ventilation, Airconditioning, Refrigeration-systeem (HVAC-R). Het bedrijf is gespecialiseerd in marinetoepassingen die in de meest uitdagende omstandigheden blijven functioneren. Daarnaast gaat Heinen & Hopman ook een Chemical, Biological, Radiological, and Nuclear-filtratiesysteem (CBRN) leveren om het schip en vooral de bemanning te beschermen tegen chemische, biologische of nucleaire aanvallen.

Damen Naval en Heinen & Hopman hebben al op meerdere projecten samengewerkt. Zo leverde het bedrijf ook de HVAC-R-systemen voor het Joint Support Schip Zr.Ms. Karel Doorman, het Combat Support Schip Den Helder dat momenteel wordt gebouwd en de SIGMAs voor Indonesië, Marokko en Mexico.

Eerste rij: Roland Briene(Managing Director, Damen Naval), Joep Hopman (CEO, Heinen & Hopman)
Achterste rij: team bij de contractondertekening

“Wij zijn enorm trots dat wij wederom als partner van Damen Naval zijn gekozen, nu voor de ASW-fregatten. Met onze uitgebreide ervaring op diverse soorten marineschepen en expertise op het gebied van ultra-stille en energiezuinige HVAC-R systemen zijn we een perfecte fit voor deze prachtige schepen”, zegt Joep Hopman, CEO Heinen & Hopman.

De vier ASW-fregatten moeten de huidige Multipurpose fregatten van de Karel Doorman-klasse gaan vervangen die tussen 1985 en 1991 werden gebouwd door Damen Naval (toen nog de Koninklijke Maatschappij de Schelde). De nieuwe fregatten zijn voor meerdere taken inzetbaar, de nadruk zal echter op onderzeebootbestrijding liggen. Volgens de planning zal het eerste schip in 2028 door Damen Naval worden opgeleverd.

On the top photo: Vier fregatten voor Nederland en België