11 dec 2023

MAN Energy Solutions levert dieselmotoren en dieselgeneratorsets voor ASW-fregatten van Damen Naval

Damen Naval heeft MAN Energy Solutions gecontracteerd voor de levering van de voortstuwingsdieselmotoren en de dieselgeneratorsets voor de nieuwe Anti-Submarine Warfare (ASW) fregatten

Richard Keulen
3 MIN

Damen Naval heeft MAN Energy Solutions gecontracteerd voor de levering van de voortstuwingsdieselmotoren en de dieselgeneratorsets voor de nieuwe Anti-Submarine Warfare (ASW) fregatten. De order bestaat uit acht scheepsmotoren en zestien marine generatorsets met variabele snelheid met geluidsomkasting en hulpapparatuur voor de installatie. De overeenkomst omvat ook geïntegreerde logistieke ondersteuning voor de vier nieuwe fregatten die worden ontworpen en gebouwd voor Nederland en België.

Het is de tweede samenwerking tussen de bedrijven in iets meer dan een jaar: in september 2022 werd MAN Energy Solutions gekozen om de voortstuwingsmotoren te leveren voor de F126-fregatten die Damen Naval bouwt voor de Duitse marine.

“Damen Naval en MAN Energy Solutions werken al jaren samen op verschillende projecten en we verheugen ons op de samenwerking voor dit nieuwste project”, zegt Roland Briene, Managing Director bij Damen Naval.

De belangrijkste taak van de ASW-fregatten zal onderzeebootbestrijding zijn. De schepen worden ontworpen om zo stil mogelijk te varen om detectie door onderzeeërs te vermijden. De geavanceerde 175D marine-generatorsets voldoen aan de hoogste eisen voor schokgeluid en trillingen en leveren zo een belangrijke bijdrage aan deze fundamentele taak.

“Bij MAN Energy Solutions zijn we blij en vereerd dat onze marine-oplossingen zijn gekozen voor dit belangrijke ASWF-programma”, aldus Ben Andres, hoofd van Medium & High Speed bij MAN Energy Solutions. “Dit project bevestigt onze plaats in de voorhoede van High-End Naval Applications dankzij de uitzonderlijke prestaties van onze producten en diensten, in het bijzonder de 175D Naval generatorsets. Damen Naval beschikt over diepgaande kennis en expertise in alle facetten van dergelijke complexe en uitdagende projecten en we kijken reikhalzend uit naar een nieuwe nauwe samenwerking tussen onze bedrijven.”

De ASW-fregatten zullen de huidige multifunctionele fregatten van de Karel Doorman-klasse vervangen. Deze werden tussen 1985 en 1991 gebouwd door Damen Naval (toen nog Koninklijke Maatschappij de Schelde). Met het einde van de levensduur van deze schepen in zicht, hebben Nederland en België besloten om de schepen gezamenlijk te vervangen door de ASW-fregatten. De eerste motoren en dieselgeneratorsets staan gepland voor levering in augustus 2025. Damen Naval verwacht het eerste fregat in 2028 op te leveren.